fbpx

Zelfzorg is de laatste jaren een trend geworden, omdat steeds meer mensen het belang inzien van voor zichzelf zorgen. Terecht! Want de boog kan niet altijd gespannen staan.

Het valt mij echter op dat de invulling van zelfzorg “faalt” en er geen ruimte meer is voor commitment. Dit is volgens mij een probleem, omdat commitment essentieel is voor succes op de lange termijn. Zonder commitment zullen we nooit ons volledige potentieel bereiken of onze doelen kunnen bereiken. Het is tijd om zelfzorg serieus te nemen en ons aan onszelf te wijden. En niet enkel gebruiken als excuus om lui te zijn.

Het opzet van zelfzorg

Zelfzorg wordt vaak gezien als een luxe of iets waar we onszelf op trakteren na een lange dag. We moeten echter regelmatig aan zelfzorg doen, omdat dit essentieel is voor ons geestelijk welzijn. Wanneer we de tijd nemen om contact met onszelf te maken, zijn we in staat om op te laden en de uitdagingen van het dagelijks leven beter aan te gaan.

Zelfzorg kan veel verschillende vormen aannemen, van een ontspannend bad nemen tot het bijhouden van een dagboek over onze gedachten en gevoelens. Het is belangrijk om te ontdekken wat voor ons werkt en er een prioriteit van te maken in ons leven. Als we dit doen, laten we zien dat we het waard zijn om voor te zorgen. Dit kan een grote impact hebben op ons mentaal welzijn.

Dus waarom zou je van zelfzorg geen prioriteit te maken?

De valkuil van zelfzorg

De over-individualistische valkuil die nu gaande is, is ook geen zelfzorg.

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in het idee dat er om gelukkig te zijn vooral ruimte moet zijn voor ontspanning. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het leven meer is dan alleen maar spelletjes spelen. Hoewel het leuk kan zijn en een broodnodige onderbreking van het werk kan bieden, is het niet alles in het leven. Er is ook werk aan de winkel, en de balans.

Maar al te vaak geven mensen hun dromen en ambities op ten gunste van “ontspanning”. Het is doorzettingsvermogen en hard werken waarmee we onze doelen en dromen kunnen bereiken ontbreekt. Vergeet dus niet dat plezier maken belangrijk is, maar niet het enige dat telt.

Om jezelf te ontwikkelen, en gelukkig te zijn, moet je ook je best doen. Dit is iets wat veel mensen vergeten. Je hebt hier ook zelfvertrouwen voor nodig. Dromen en doelen komen niet alleen uit omdat jij ze ook wilt. Het kost werk en energie om ze te realiseren. Zonder er moeite voor te doen, zul je nooit resultaten zien. Dus, als je jezelf serieus neemt en dierbaar bent, wees dan bereid om het werk te doen. Het is de enige manier om je in balans te voelen.

Kortom, zelfzorg gaat niet alleen over ontspannen. Het gaat ook om werken. Inspanning is nodig om ontspanning te kunnen ervaren. Voor jezelf zorgen is belangrijk en het is iets dat je prioriteit moet geven in je leven. Maar je mag hierbij niet uit het oog verliezen dat er energie moet geïnvesteerd worden ook.

Persoonlijke groei

Zelfzorg gaat ook over persoonlijke groei, een cruciaal onderdeel voor iedereen die beter wil worden in zijn vakgebied of in het leven. Persoonlijke groei is een kwestie van beter worden. Het ontwikkelen van betere levensstrategieën. Om te kunnen omgaan met wat er ook maar op je pad komt. Je kunt iemand die niet goed is toegerust om met levenskwesties om te gaan, helpen door persoonlijk sterker te worden. Portugalore

Joke

Joke Roels individuele coaching