Overweeg je relatietherapie?
Wanneer ga je in relatietherapie?
Liefde is mooi! Genegenheid is zoet! Menselijke karakterverschillen freak out!
De emoties die je voelt als je “JA” zegt of ontvangt tegen een relatie of huwelijksaanzoek zou je moeten onthouden zolang de relatie bestaat. Maar waarom zou de relatie mislukken? Er zijn veel redenen waarom een relatie naar de ijsberg kan varen, op weg naar een schipbreuk. Oh nee! Niemand houdt van het einde van de film “TITANIC!”, helaas was die film geen fictie. Dan kan relatietherapie helpen.
Als je een mislukte relatie hebt gehad, of het nu met een middelbare schoolvriend is of met je muziekcoach die nu waarschijnlijk een voormalige muziekcoach is, dan heb je waarschijnlijk nog steeds een wrok of minder mooi, je haat ze. Maar vroeg of laat zul je ontdekken dat ze niet zo verschrikkelijk waren als ze leken, vooral als je je realiseert dat de nieuwe relatie nog geen eiland van perfectie is. Dan realiseer je je misschien dat de mislukte relatie niet te wijten was aan menselijke verschillen, maar eerder aan het feit dat de verschillen niet waren uitgewerkt. Dit wil niet zeggen dat sommige relaties niet moeten worden uitgewerkt, gevallen van gewone lichamelijke mishandeling moeten niet worden vertroeteld. Maar veel relaties kunnen worden gered als de juiste stappen van bemiddeling worden toegestaan.
Wanneer ga je naar een relatietherapeut?
De beslissing om te gaan voor relatietherapie is zeker een gunstige beslissing om te maken, maar mensen hebben de neiging om relatietherapie te zien als een noodaanpak in plaats van een preventieve aanpak. Helaas kunnen veel relaties niet het beste tot stand komen als er al te veel schade is aangericht, net als in andere levenssituaties. Daarom is het belangrijk voor koppels om eerder dan later een therapeut te bezoeken voordat slechte relatiegewoontes moeilijker te laten vallen.
Dingen die u moet weten over relatietherapie
De “No Secrets Rule”
Het is een vaste regel onder de meeste therapeuten om de geheimen van een van de partners niet te verbergen voor de andere. Therapeuten nemen een standpunt in om de transparantie tussen de paren af te dwingen, althans zo lang zij als bemiddelaar tussen de paren blijven bestaan. Ze zullen geen loyaliteit aan één partner vormen ten koste van het wantrouwen van de partner.
Je moet jezelf helpen!
De beslissing om de relatie goed te houden is niet wat iedereen kan doen voor de koppels, daarom moeten de partners vastbesloten zijn om de dingen te laten werken. Het is belangrijk om te weten dat het verbreken van de relatie je uit een frustrerende relatie kan halen, het zal je slechte gewoontes niet wegnemen en dus zul je waarschijnlijk de gewoontes herhalen in de volgende relatie, als je ervoor kiest om er een te hebben.
Heb geduld met de relatietherapeut!
Het is belangrijk om de therapeut zijn werk te laten doen, zich niet te haasten of het hem moeilijk te maken. Soms kunnen koppels stijf zijn en niet zo openstaan voor kritiek van de therapeut, dit maakt het niet gemakkelijk voor therapeuten om de verkeerde patronen in de relatie te veranderen. Het doel van therapeuten is om de manieren waarop paren zich tot elkaar verhouden te veranderen en affectieve manieren te creëren.
Je hoeft niet in een crisis te zitten voordat je een relatietherapeut bezoekt.
Tot slot, zoals eerder uitgelegd, is preventie veiliger dan de noodaanpak. Het is dus noodzakelijk voor koppels om te weten dat ze niet in een crisis hoeven te zijn voordat ze een therapeut bezoeken. Mensen die het gevoel hebben dat ze genieten van hun relatie kunnen adviezen krijgen die kunnen verbeteren wat ze hebben. Gezondere communicatie, een aangenamer seksleven, een intelligenter inlevingsvermogen kunnen worden aangeleerd bij een bezoek aan een therapeut.
Kom je er zelf niet uit? Praten helpt. Groei(s)tof helpt je graag.