fbpx

Zelftwijfel

Als je geen zelfvertrouwen hebt, kun je merken dat je instemt met dingen waarvan je nooit had gedroomd dat je ze zou doen, of dat je kansen vermijdt en voorbij laat gaan waarvan je eerder dacht dat ze een droom zouden zijn die uitkomt. Zelftwijfel weerspiegelt een innerlijke overtuiging dat je ergens niet waardig of goed genoeg in bent. Op bewust niveau geloof je waarschijnlijk wel dat je waardig bent, maar zelftwijfel is meer onbewust – komt aan de oppervlakte als je onder stress staat. Bijvoorbeeld, door sociale vergelijking twijfelen veel moeders aan hun vaardigheden als moeder, telkens als zij (of hun kinderen) zich niet zo perfect gedragen als ze menen te moeten doen. Als ouder doe je je best om liefde, steun, begrip, geborgenheid en plezier te bieden. Maar de stressfactoren van het leven zitten vaak in de weg om dit mogelijk te maken. Het gevolg is dat telkens als je iets moet doen dat je afbrengt van je beeld van hoe de perfecte moeder zich zou moeten gedragen, je jezelf er waarschijnlijk over op de borst slaat en de zelftwijfel verder voedt.

Oplossingen

Om zelftwijfel te verminderen moet je je innerlijke overtuigingen veranderen. Dit betekent dat je in je geest moet inlijven dat je goed genoeg bent, dat je je best doet en dat je goede dingen in je leven verdient. Deze overtuigingen vergen enige moeite om je in te prenten, want je vecht vaak tegen jaren van zelftwijfel en sterk vastgehouden negatieve zelfovertuigingen. Hoewel deze overtuigingen de neiging hebben je tegen te houden, doen ze dat om je te beschermen tegen gekwetst worden. Een levenscoach die technieken als NLP of hypnotherapie gebruikt, kan dus echt helpen om deze oude overtuigingen (op een onderbewust niveau) op te ruimen en er positievere – bruikbare overtuigingen voor in de plaats te zetten.

Bijna iedereen ervaart op een bepaald gebied van zijn leven van tijd tot tijd zelftwijfel. Het is het product van opvoeding en voortdurende bekrachtiging. Het is dus een aangeleerde gedragsreactie, die opnieuw getraind kan worden. Een groot zelfvertrouwen hebben is de hoeksteen van succes in het leven, dus het verminderen van zelftwijfel is van cruciaal belang voor het algehele levensgeluk. Het is een probleem waar veel mensen mee worstelen en dat veel frustratie kan veroorzaken.

Nieuwe kans

Vaak merk je dat je zo hard werkt om een gewenst doel te bereiken, alleen om je succes zelf te saboteren. Als zelftwijfel de kop opsteekt overtuig je jezelf ervan dat je niet goed genoeg bent, niet slim genoeg, niet aantrekkelijk genoeg, niet rijk genoeg, of zelfs niet gelukkig genoeg – telkens als je voor een wegversperring staat. Je zult ook geneigd zijn wegversperringen te interpreteren als een weerspiegeling van je geringe eigenwaarde, in plaats van de onvermijdelijke uitdagingen van het leven die je moet aangaan om als mens te groeien.

Elke nieuwe dag geeft je een kans om opnieuw te beginnen en aan je eigenwaarde te bouwen. Elke stap die je zet in de richting van eigenwaarde, vermindert je zelftwijfel en brengt je dichter bij geluk en succes.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.