fbpx

Gezinstherapie is een proces waarbij één of meer leden van een gezinspartner met een coach of psycholoog omgaan met doelen die uiteindelijk de relaties binnen het gezin zullen verbeteren. Gezinstherapie is een nieuw instrument om gezinnen te ondersteunen en heeft als doel de vaardigheden van de ouders te verbeteren en positief ouderschap te bevorderen.

Welke functie heeft gezinstherapie

Gezinstherapie dient om verantwoordelijkheid te wekken, vaardigheden te ontwikkelen en veranderingen te bevorderen die de persoonlijke en hechte relaties tussen gezinsleden verrijken.

Er zijn verschillende gezinstherapeuten, die gespecialiseerd zijn in het verbeteren van de familierelaties. En die zich richten op het helpen van tieners en kinderen, het assisteren bij opvoedingsbehoeften en die met het hele gezin samenwerken.

Er is altijd een gezinstherapeut die kan helpen, ongeacht wat voor soort familiestructuur je hebt.

Wie is betrokken ?

Gezinstherapie vereist een diepgaand begrip van de relatie tussen gezinsleden. Gezinstherapeuten (psychologen, coaches) moeten zowel de ouders als de kinderen helpen en samenwerken. Ze helpen bij het bevorderen van een continue en betrouwbare communicatie tussen de gezinsleden.

Sommige kwesties waarmee de meeste cliënten van gezinstherapie te maken kunnen krijgen, zijn onder andere:

  • Tienerzwangerschap.
  • Preventie van schooluitval.
  • Woede of stressmanagement.
  • Slechte communicatie.
  • Huwelijksuitdagingen.
  • Verschillende opvoedingskwesties en de rest.

Voordelen van gezinstherapie

Hieronder volgen enkele voordelen die leden van een gezin kunnen ontlenen aan gezinstherapie :

  1. Conflictoplossing – Gezinstherapie helpt bij het voorkomen en oplossen van conflicten die kunnen ontstaan tussen ouders en kinderen.
  2. Verbetering van de ouder/kind relatie en de relatie met de broer of zus.
  3. Leer nieuwe methoden om de dagelijkse uitdagingen op te lossen en zo de familierelatie te verbeteren.
  4. Verbeterde communicatie – Ouders leren hoe ze effectief kunnen communiceren met de kinderen, ongeacht hun leeftijd.
  5. Emotionele intelligentie – In staat zijn om iemands emoties en die van anderen te identificeren, in staat zijn om dergelijke emoties uit te drukken en te beheersen.
  6. Ontwikkelen van een nauwere relatie – Alle leden van het gezin zullen een sterkere band met elkaar ontwikkelen.
  7. Leer hoe te reageren op situaties – Gezinstherapie zal helpen bij het aanleren van betere manieren om te reageren op situaties in plaats van boos te worden.
  8. Als ouders zul je je bewust worden van de grote invloed die je hebt bij het opvoeden van je kinderen. Uw gedrag, uw woorden en uw houding beïnvloeden uw kinderen elke dag. Je zult je ware rol als vader of moeder kennen.

Gezinstherapeut Joke Roels helpt ook jou graag.