fbpx

Loop niet weg

Loop in geen geval weg voor je problemen, met wat voor soort problemen of moeilijkheden je ook te maken hebt. Problemen zijn slechts tijdelijke bezoekers die niet langer in je leven blijven. Veel mensen zien problemen als een demon of iets engs, misschien komt dat door hun waarneming of indruk. Deze uitdagingen of moeilijkheden moeten niet gehypet of gezien worden als iets groots of onoverwinnelijks. Hoewel, problemen variëren en hebben verschillende vormen. Ongeacht de naam, vorm of grootte van het probleem. Wat ik weet is dat een uitdaging of moeilijkheid overwonnen kan worden. de enige manier waarvan ik weet dat je je probleem of uitdagingen kunt overwinnen is door jezelf als je probleem te zien en tegen jezelf te zeggen: “Ik ben het probleem en ik ben de oplossing.”

Wat de situatie ook is, als je met een probleem geconfronteerd wordt, geef je dan nooit over aan de problemen. Veel mensen worden er moedeloos van, gefrustreerd tot in de mate dat ze hun houding tegenover anderen veranderen. Elk probleem waarmee je geconfronteerd wordt moet je niet op familie, vrienden of partner afwentelen. Overdracht van agressie maakt de dingen erger dan verwacht, want wie helpt je situatie. Op een punt van een probleem heb je ook mensen om je heen nodig. Als de agressie op hen is overgeslagen, wie denk je dan dat je zal helpen? Er zijn echter twee (2) dingen bij elke situatie betrokken, de slachtoffers van de uitdaging en de toestand zelf.

Problemen oplossen

Jezelf als het slachtoffer van je probleem zien kan de specifieke situatie zo moeilijk maken en verergeren dat er nergens oplossingen te vinden zijn om deze moeilijkheden op te lossen. Je kent al de kracht om problemen te overwinnen als je jezelf als het probleem ziet. Wanneer je echter jezelf als het probleem ziet en jezelf meedeelt ‘ik ben het probleem’ dan zie ik een enorm potentieel en informatievermogen om het probleem op te lossen.

Wie zichzelf als slachtoffer van zijn problemen ziet en neemt, geeft altijd anderen de schuld van zijn gebreken en fouten. Als ze teleurgesteld zijn, is het de schuld van iemand anders. Ook als ze ziek zijn is het de schuld van een ander. Ze vergeten de belangrijkste oplossing voor hun problemen, namelijk dat zij zelf de problemen zijn.

De enige oplossing voor je uitdagingen ben je dus zelf. Niemand kan de uitdaging oplossen of aanpakken, tenzij jij bereid bent dat te doen. Jezelf als de oplossing aanvaarden is de eerste stap. De volgende stap is om nu middelen, manieren of acties te bedenken die nodig zijn om deze uitdagingen te overwinnen.

Niemand wordt groots geboren, je moet jezelf ontwikkelen. Zie het probleem onder ogen, lach erom en krijg het met gemak opgelost.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.