fbpx

Therapie, 10 verrassende punten op een rij

Onlangs had ik een eerste therapie sessie met een cliënt die ongeveer halverwege het uur zei: “Wow, ik vind je leuk. Ik ben verrast.” Ik lachte, maar ik wist wat de cliënt bedoelde. Als psychotherapeut in privépraktijk kom ik veel mensen tegen die veel te lang gewacht hebben om voor counseling te komen omdat ze niet begrepen wat het was of hoe het hen kon helpen. Als ze dan eindelijk binnenkomen, hoor ik alle redenen waarom ze niet eerder gekomen zijn.

Er is veel slechte informatie in omloop. Deze tien punten zullen verwarring ophelderen en je helpen begrijpen wanneer counseling een goed idee zou zijn voor jou, of voor een vriend, collega of familielid.

1. Het betekent niet dat je gek bent. Therapie is bedoeld om je te helpen op een effectievere manier met je gevoelens en gedachten om te leren gaan.

2. Het gaat er niet om je ouders of andere mensen de schuld te geven. Hoewel inzicht in gebeurtenissen in je leven die gevoelens kunnen opwekken nuttig is, zal een goede therapeut je niet aanmoedigen iemand de schuld te geven, zelfs jezelf niet. Het gaat erom dat je veranderingen aanbrengt in hoe je denkt en voelt.

3. Het kan je leven echt enorm verbeteren, en je succesvoller en gelukkiger maken.

4. Je kunt vaardigheden leren waarvan je niet wist dat je ze nodig had, die je zullen brengen wat je wilt.

5. Het is niet eng, het is verhelderend. Je wordt niet gekwetst of gekleineerd — in plaats daarvan zul je verrukt zijn over wat je ontdekt.

6. Het kost niet veel. Hoe eerder je naar binnen gaat, hoe sneller je het probleem opgelost kunt krijgen, en hoe minder het kost.

7. Geen onderwerp is verboden terrein. Waar je ook niet over hebt kunnen praten, de therapeut zal een veilige plek voor je creëren om te horen en gehoord te worden.

8. Communicatie is niet alleen iets wat je moet leren om goed met anderen om te gaan, het is ook belangrijk om te zien hoe je met jezelf omgaat. Therapie zal je helpen de vaardigheden te leren die je nodig hebt om zowel de uiterlijke als de innerlijke communicatie te verbeteren.

9. Ook als je medicijnen gebruikt, kun je baat hebben bij counseling. Onderzoek toont overweldigend aan dat medicijnen alleen angst of depressie niet zullen verhelpen. Leren je gevoelens te uiten en je op je gemak te voelen bij jezelf, en ook je zelfpraat veranderen, maken het verschil.

10. Het gaat erom gelukkig te zijn, zonneschijn. Therapie kan je helpen je onderliggende motieven en verlangens te begrijpen en je leren hoe je je beste, meest vervulde, en gelukkigste zelf kunt zijn. Als je iemand kent aan wie je therapie wilt aanraden, kun je dat het beste doen zonder zijn gevoelens te kwetsen of hem van streek te maken door te vertellen over je eigen ervaring en hoe het jou geholpen heeft.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.