fbpx

Wat kunt u verwachten van huwelijkstherapie

Veel mensen lijden jarenlang in onbevredigende huwelijken. Huwelijkstherapie is een laatste redmiddel om ondraaglijke frustraties recht te zetten. Degenen die de moed opbrengen om in therapie te gaan, hebben vaak weinig hoop en een grote hoeveelheid woede. Meestal zijn zij er niet zeker van of zij nog wel van hun echtgenoten houden. Zij beseffen niet dat te veel woede de liefde verstikt.

Als ze snel genoeg zijn gekomen, kan het huwelijk vaak worden gered. In eerste instantie zal de therapeut het verhaal van het echtpaar willen horen. Ze zal met het koppel samen willen praten en daarna apart om hen zowel individueel als samen te leren kennen. Een individuele ontmoeting met de therapeut geeft elk lid van het koppel de kans om een minder gespannen ervaring te hebben. Het geeft de therapeut ook een bredere evaluatie.

Solo huwelijkstherapie

Veel mensen melden dat hun echtgenoot niet met hen naar huwelijkstherapie wil gaan. Als een van de echtelieden niet bereid is om in therapie te gaan, moet het echtelid dat wel wil alleen gaan. Huwelijkstherapie kan nuttig zijn voor de partner die wel wil, omdat het bijdraagt aan zijn kennis, begrip en groei. Deze kennis kan een positieve invloed hebben op het huwelijk en misschien op een gegeven moment het onwillige lid van gedachten doen veranderen.

Als de therapeut met het echtpaar werkt, zal zij ieder helpen op te houden de ander de schuld te geven en naar zichzelf te kijken. Het is belangrijk om het standpunt op te geven dat de ander de schuldige is en te kijken naar de eigen verantwoordelijkheid. Dit zal leiden tot een beter begrip van zichzelf.

Naarmate ieder individu een relatie ontwikkelt met de therapeut, zal de therapeut beginnen met het geven van niet-oordelende feedback. Deze feedback is zoiets als het voorhouden van een spiegel om ieder te helpen zichzelf accuraat te zien. De therapeut zal ook iedereen helpen te onderzoeken wat hij geleerd heeft over intieme relaties in zijn gezin van herkomst. Hoe men omging met het gezin van herkomst kan van invloed zijn op hoe men zich in het heden verhoudt. Deze verkenning kan ook nieuw inzicht geven in iemands zelf en in zijn partner.

Geen wondermiddel

Dit therapeutische proces vergt energie, inspanning en soms hard werken. Huwelijkstherapie is geen snelle oplossing, of een wondermiddel voor problematische huwelijken. Sommigen zijn niet bereid de moeite te doen. Degenen die dat wel doen, vinden het heel interessant, heel ondersteunend en bemoedigend, af en toe moeilijk, maar vaak ook leuk. Belangrijker nog, het is zeer lonend, omdat het relaties verbetert en huwelijken redt.

Soms heeft het echtpaar te lang gewacht – het is te laat. Als dit gebeurt, is het belangrijk te leren wat er mis ging in het huwelijk. Deze kennis is essentieel om te helpen voorkomen dat het echtpaar de tweede keer dezelfde fouten maakt. Net zo belangrijk als dit zelfinzicht is ook het leren hoe een echtscheiding beter kan verlopen dan het huwelijk. Als er kinderen bij betrokken zijn, wordt dit leren nog belangrijker.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.