fbpx

Wat is relatietherapie

Of je nu getrouwd bent, samenwoont of een langdurige relatie hebt, het is mogelijk dat je problemen tegenkomt die je soms niet zelf kunt oplossen. In sommige gevallen is de ene partner ontrouw geweest, in andere gevallen ben je gewoon uit elkaar gegroeid.

Duizenden paren bevinden zich in deze situatie, waarbij ze, hoe hard ze ook proberen, niet tot een compromis kunnen komen en na verloop van tijd wrok begint op te bouwen. Dit kan leiden tot ruzies, ruzies en vaak in het bijzijn van jongere familieleden, die hen dan dagelijks beginnen te beïnvloeden.

Wanneer je merkt dat je niet in staat bent om problemen alleen op te lossen en je denkt dat je misschien wat professioneel advies nodig hebt, dan kan relatietherapie de oplossing zijn. Dit wordt aangeboden door gediplomeerde therapeuten die ervaring hebben met het werken met koppels en die hen helpen om problemen binnen hun relatie te begrijpen en op te lossen op dagelijkse basis.

Doel van relatietherapie

Het doel van relatietherapie is om je te helpen je relatie te verbeteren. In sommige gevallen kunnen koppels hun problemen oplossen en verder gaan met de hulpmiddelen en technieken die ze in therapie leren, in andere gevallen kan het praten met elkaar je helpen te beseffen dat de beste manier om je relatie te redden is om daadwerkelijk te scheiden. Helaas biedt deze vorm van therapie je misschien niet het resultaat dat je verwacht, maar het zal je beiden helpen om in het reine te komen met je relatie en de beste manier te vinden om verder te gaan.

Vaak zal een relatie vol met problemen de zaak alleen maar erger maken op de lange termijn. Het kan zijn dat je probeert samen te blijven omwille van de kinderen of dat je echt nog van elkaar houdt en gewoon hulp nodig hebt om een paar hindernissen te overwinnen. Als je op jonge leeftijd bent getrouwd, dan zijn jullie beiden volwassen geworden, misschien licht uit elkaar gegroeid. Met relatietherapie gaan jullie elkaar en je relatie begrijpen, helpen jullie te bepalen wat belangrijk is voor de ander en werken aan de voortgang daarvan.

Relatietherapie biedt je de mogelijkheid om in een neutrale omgeving alle opgekropte emoties en problemen van je af te krijgen. Door vaak op een plek te zijn die jullie beiden niet kennen, kan je helpen je angsten en zorgen te delen, over je emoties te praten en de confrontatie met je partner wat makkelijker aan te gaan.

Praten helpt

De relatieatherapeut zal je aanmoedigen om te bespreken wat jullie beiden dwars zit, dus je moet voorbereid zijn, want het kan zijn dat je dingen die je wilt horen niet hoort. Als je hoort wat je partner te zeggen heeft over dingen die hem of haar storen, kun je aan deze problemen gaan werken om de problemen op te lossen waarmee je te maken hebt. Dat geldt ook voor hen, wat betekent dat jullie allebei voorbereid moeten zijn.

De hulpverlener geeft je technieken en hulpmiddelen die je thuis kunt gebruiken, ook waardevolle communicatietechnieken, want een relatie is gebaseerd op communicatie. Het vermogen om je gevoelens te communiceren vermindert het risico dat alle problemen in één keer worden opgeblazen en vervolgens exploderen.

Als je besluit om een relatietherapie te starten, is het noodzakelijk dat je een counselor vindt waar je je beiden prettig bij voelt. Hoewel het enige tijd kan duren om je te vestigen in het idee om openlijk voor een volslagen vreemde te spreken, vergeet niet dat zij er zijn om je te helpen en dat alles wat je met hen bespreekt in alle vertrouwen is.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.