fbpx

 

Wat is professionele relatiecoaching?

Over relatiecoaching

Relatiecoaching is de toepassing van coaching op persoonlijke en zakelijke relaties. Terwijl velen gemotiveerd raken om hulp te zoeken wanneer ze worstelen met hun relaties, zijn coaching en relatiecoaching positieve, resultaatgerichte beroepen die functionele mensen helpen hun persoonlijke en relatiedoelen te bereiken en is het geen vervanging  voor therapie die wordt gegeven door een gediplomeerde clinicus die is opgeleid voor de behandeling van mentale, emotionele en psychologische stoornissen. Hoewel relatiecoaches experts in relaties kunnen zijn, is het de kunst en de wetenschap van het coachen om succes voor de cliënt te faciliteren zonder advies of “professionele meningen” te geven.

Oorsprong

Het label “relatiecoach” wordt al vele jaren gebruikt door professionals (Psychotherapeuten, Psychologen, Huwelijks- en Gezinstherapeuten, Maatschappelijk Werkers, etc.) en ondernemende para-professionals met een grote verscheidenheid aan achtergronden.

Met de evolutie van personal/life coaching als erkend beroep in 1995 met opleidingsnormen en certificatie in eerste instantie door de International Coach Federation, werd relatiecoaching als coachingspecialiteit met een eigen professionele opleiding, normen, certificatie en methodologieën voor het eerst ontwikkeld in 1997.

Relatiecoaching specialiteiten

Alleenstaanden Coachen

44% van de westerse volwassenen is alleenstaand, en 27% van de volwassenen woont alleen. Als deze trend zich voortzet, zal de meerderheid van de bevolking van de westerse wereld binnenkort single zijn.

Het helpen van alleenstaanden met een bevredigend leven en succesvolle relaties vereist begrip voor het feit dat niet alle alleenstaanden gelijk zijn en dat de meeste niet passen bij het stereotype van eenzaam zijn en wanhopig op zoek zijn naar een relatie.

Hier zijn zeven soorten singles:

 • Tijdelijk alleenstaand op zoek naar een partner en tussen relaties door…
 • Onlangs gescheiden/weduwnaarnaar aanleiding van verlies en niet klaar voor een relatie
 • Gefrustreerde alleenstaande wil een partner, kan die niet vinden en geeft het op.
 • Passieve Single – wil een relatie, maar is niet actief op zoek naar een partner.
 • Single maar niet beschikbaar – zelfperceptie van het vrijgezel zijn en verlangt een duurzame relatie, maar “aansluiten” om aan de behoeften te voldoen.
 • Drukke/afgebroken Alleenstaande geabsorbeerd in het zijn van een alleenstaande ouder, carrière, school, etc. en heeft geen tijd of behoefte aan een partner.
 • Single by Choice- geen wens voor een partner, single zijn is een bewuste permanente keuze voor een levensstijl om vele redenen

Elk type single heeft zijn eigen unieke ontwikkelingsdoelen en uitdagingen die gespecialiseerde vaardigheden en strategieën vereisen om hen effectief te coachen bij het ervaren van relatiesucces, onafhankelijk van de adviesgestuurde benaderingen van andere beroepen.

Koppels Coachen

Net als bij alleenstaanden zijn niet alle koppels gelijk. Hier zijn vier soorten paren:

 • Dating koppels: Zelf identificeren als “single” maar hebben een doorlopende, niet-exclusieve relatie. “Vrienden met voordelen” is een veel voorkomende manier om deze koppels te beschrijven. Deze koppels zien het doel van hun relatie als leuk en recreatief. Dating koppels zoeken vaak coaching wanneer één of beide partners hun relatie naar een hoger niveau willen tillen.
 • Vooraf vastgelegde koppels: Beide partners hebben besloten om te stoppen met het daten van anderen en een exclusief koppel te worden, en terwijl co-habitat gebruikelijk is in dit stadium, zijn er geen formele of expliciete lange termijn verplichtingen aangegaan. Deze koppels willen vaak een verbintenis aangaan en testen hun relatie op lange termijn. Vooraf geëngageerde koppels zoeken vaak begeleiding wanneer ze een “deal-breaker” (ook wel “vereiste” genoemd) tegenkomen die hun vermogen om een langdurige geëngageerde relatie aan te gaan verhindert zonder iets belangrijks op te offeren (zoals het al dan niet krijgen van kinderen).
 • Pre-huwelijkse koppels: Beide partners hebben besloten zich te engageren, maar hebben nog niet gehandeld om hun verbintenis te formaliseren (huwelijk, huwelijksceremonie, enz.). Veel van deze koppels zijn zich bewust van het hoge mislukkingspercentage van geëngageerde relaties en zoeken begeleiding om de vaardigheden en praktijken te verwerven die nodig zijn voor het succes van een langdurige relatie.
 • Geëngageerde koppels: “Toewijding” kan worden gedefinieerd als zowel een “houding” (geloof) als een “feit” (formeel, symbolisch, zelfs wettelijk). Hoewel de meeste koppels hun relatie als “geëngageerd” kunnen beschouwen, hebben zij, als zij niet hebben gehandeld om hun engagement te formaliseren, wel de houding, maar niet het feit dat zij zich engageren. Paren die een formele verbintenis zijn aangegaan, brengen soms een echtscheiding ter sprake als reactie op een probleem, wat een oorzaak van verwarring, consternatie en conflict kan zijn. De meeste geëngageerde koppels zijn getrouwd of hebben hun verbintenis geformaliseerd in een of andere ceremonie. Deze koppels zoeken vaak naar begeleiding omdat ze een manier willen vinden om problemen met succes op te lossen en “nog lang en gelukkig te leven”.

Familiecoaching

Gezinscoaching omvat nucleaire en uitgebreide gezinnen, opvoeding, broers en zussen, familiebedrijven en co-huisvestingsarrangementen.

Zakelijke relatiecoaching

Productieve bedrijven hebben behoefte aan effectieve relaties. Coaching van zakelijke relaties kan betrekking hebben op de werkplekrelaties zoals manager-werknemer, peer-peer, tussen bedrijfsdivisies, teams, maar ook op de relaties met klanten en leveranciers.

Vergelijking van relatiecoaching en relatietherapie

Kortom, relatiecoaching is een resultaat- en doelgerichte methodiek die ervan uitgaat dat de cliënt functioneel is en volledig in staat tot succes, terwijl (psycho)therapie een helend beroep is dat getraind en gelicenseerd is om mentale, emotionele en psychologische stoornissen te diagnosticeren en te behandelen. Relatiecoaching en Relatietherapie kunnen elkaar goed aanvullen. Je zou kunnen zeggen dat coaching begint waar de therapie eindigt, waardoor coaching goed past bij persoonlijke groeigerichte therapeuten.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.