fbpx

Omgaan met verwerking van verlies

Bijna ieder mens ervaart op een bepaald moment in zijn leven verlies. Verlies misschien fysiek (dood), materieel (investeringen), familie (echtscheiding), carrière (baan) enz. Verlies veroorzaakt verdriet. Hoe ga je om met verwerking van verlies?

Wat is verdriet?

Dit is een gevoel van diep verdriet dat wordt veroorzaakt door verlies. Het is een normale emotionele reactie op liefde. De bijproducten van rundvlees zijn niet alleen verdriet, maar ook woede, frustratie, vertoon, angst, depressie, spijt enz. Het is belangrijk om de gedachten en handelingen die gepaard gaan met verdriet te begrijpen.

Gedachten

Vaak geven mensen zichzelf de schuld van hun verlies, denken en wensen ze dat ze het beter hadden kunnen doen of wensen ze waarschijnlijk dat ze de kans krijgen om terug in de tijd te gaan en het goed te maken, ook al is het niet jouw schuld dat ze datgene verloren hebben wat hen dierbaar is.  Terwijl sommigen zichzelf de schuld geven van hun verlies, vinden anderen zichzelf kalmerend (“Ze was een vechter, “Hij is op een betere plek” enz.) en sommigen nemen aan de andere kant de verantwoordelijkheid (“Er was niets wat ik er aan had kunnen doen” of “Het was allemaal mijn schuld”).

Gedragingen

Rouwende gedachten aan verschillende soorten gedrag die omvatten:

(i) Sommige mensen voelen zich goed om hun gevoel te delen met mensen om de last in hun hart op te heffen waardoor ze uiteindelijk beter worden.

(ii) Aan de andere kant houden sommigen ervan om helemaal alleen te zijn met hun gedachten en gevoelens en deel te nemen aan stille activiteiten zoals schrijven, oefenen, werken in de tuin enz.

Het rouwen kan in tweeën worden gedeeld:

  • Intuïtief rouwen

Intuïtief rouwen is gericht op een verhoogde emotionele ervaring. Bijvoorbeeld, het delen van gevoelens, het denken over de sterfelijkheid

  • Instrumenteel rouwwerk

Instrumenteel rouwen richt zich vooral op probleemoplossende taken. Bijvoorbeeld het beheersen en minimaliseren van emoties.

Opmerking: Sommige mensen vertonen de mix van deze categorieën.

Elizabeth Kubler-Ross in 1968 beweerde dat er vijf stadia van rouw bestaan.

(1) Ontkenning

(2) Woede

(3) Onderhandeling

(4) Depressie

(5) Aanvaarding

Ook Psycoloog J.W. Worden categoriseerde het overlijden in vier taken om het verlies van dierbaren op te vangen.

(1) Het accepteren van de realiteit van het verlies

(2) Werken door het proces van pijn

(3) Aanpassen aan het leven zonder de overledene

(4) Het onderhouden van de verbinding met de overledene tijdens de verhuizing

Kom je er zelf niet uit? Praten helpt. Groei(s)tof helpt je graag.

Je kan ook steeds terecht bij de zelfmoordlijn op het telnr: 1813