fbpx

Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater

De meesten van ons gebruiken de termen “psychiater” en “psychologie” door elkaar. Wat we niet begrijpen is dat beide termen aanzienlijk van elkaar verschillen in betekenis. Er ontstaat een debat met deze twee termen en mensen raken in verwarring over de vraag bij wie ze daadwerkelijk hulp moeten zoeken. Dit artikel zou echter de verschillende parameters tussen psychiaters en een psycholoog definiëren. Het eerste verschil zit hem in de achtervoegsels van de termen. De “-iatrie” betekent medische behandeling en de “-ologie” van de psychologie betekent wetenschap. Dit betekent dat terwijl de psychologie verwijst naar de studie van de psyche, een psychiater de persoon is die de medische aandoening behandelt.

Meer over de studie van psychologen en psychiaters

De parameters verschillen ook in hun onderwijsveld dat nodig is om de kennis op de volgende gebieden te vergaren. Terwijl een psycholoog meer dan vijf tot zeven jaar zou studeren, afhankelijk van de afstudeerrichting en de postdoctorale opleiding, zijn psychiaters arts van beroep. Een PhD of een PsyD diploma wordt gegeven aan degenen die hun studie klinische psychologie afronden. De titel van psycholoog kan pas worden gebruikt nadat de psycholoog zijn studie, onderzoek en stage heeft afgerond. Soms gebruiken ze ook de termen counselor of een therapeut om zichzelf te definiëren, vooral in de sociale sector. Aan de andere kant zou een psychiater een reeks gespecialiseerde opleidingen volgen op het gebied van kinderen, adolescentie, verslaving, volwassenen, drugsgebruik, enz.

Medicatie voorschrijven

Het andere verschil ligt in het feit dat een psycholoog geen medicatie kan voorschrijven aan een patiënt. Ze kunnen alleen een serie psychotherapie en counseling gebruiken om de aandoening te behandelen. De psychiater kan wel psychotherapie, counseling en medicijnen gebruiken om een patiënt te behandelen. Er blijft een misvatting bestaan dat een psycholoog mensen met een milde aandoening behandelt, terwijl een psychiater mensen met een ernstige psychische aandoening kan genezen. Dit is niet waar. Een psycholoog kan ook medicijnen voorschrijven, maar alleen na een consultatie van een psychiater.

De psycholoog zou een aantal evaluatietesten gebruiken die de persoonlijkheidsstoornis en de samenhang tussen gezondheid, gedrag en de persoonlijkheid zouden bepalen. De psychiater kan dezelfde onderzoeksinstrumenten gebruiken om de toestand en de ernst van de ziekte vast te stellen.

Verschil tussen psycholoog en psychiater

Inzicht in het verschil tussen beide termen zou een persoon helpen om te beslissen wie er voor de behandeling moet kiezen. De basis blijft hetzelfde en een professionele psycholoog zou dezelfde mogelijkheden hebben om de aandoening te behandelen. Het enige grote verschil ligt in het vermogen om een medicijn voor te schrijven, omdat dat alleen kan worden gedaan door een voorgeschreven arts, die een psychiater is. De psychologen zijn te vinden in de meeste sociale scenario’s zoals scholen en hogescholen waar de jongvolwassenen met hen kunnen vergaderen in hun tijd van stress.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.
Neem gerust contact met me op.