fbpx

Het verschil tussen ADHD en Autisme

wat is het verschil tussen ADHD en autisme

Het is niet ongewoon om gedragsveranderingen bij een kind te zien, vooral als het eenmaal rond de drie jaar oud is. De uitdaging voor veel ouders, is eigenlijk te proberen uit te maken welke gedragsveranderingen een normaal deel van het opgroeien zijn, en welke niet

Als een jong kind plotseling hyperactief wordt, en schijnbaar ongeïnteresseerd in sommige van de activiteiten waar andere kinderen dol op zijn, maken ouders zich vaak zorgen. Hun eens goed opgevoede kind lijkt nu het grootste deel van de tijd onhandelbaar te zijn, en het lijkt vaak alsof het in zijn eigen wereld zit.

Toch laten veel ouders het gewoon gaan, vooral als ze maar één kind hebben. Leraren zijn echter meestal niet zo vergevingsgezind, en als het kind problematisch gedrag in de klas blijft vertonen, zullen veel leraren het probleem met de ouders van het kind willen bespreken. In alle eerlijkheid is dit eigenlijk een goede zaak, want het brengt het probleem in de openbaarheid.

Een van de belangrijkste oorzaken van ongewenst gedrag bij een kind is een psychische stoornis die bekend staat als ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Een andere veel voorkomende oorzaak is toevallig autisme, hoewel toegegeven, het komt veel minder vaak voor dan ADHD.

Verschil tussen ADHD en autisme

Dus, wat is het verschil tussen ADHD en autisme? Om alle verschillen te bespreken zou ik ontelbare bladzijden moeten schrijven. Helaas kan ik dat nu niet doen, dus zal ik alleen de meest opvallende verschillen aanstippen.

Kinderen met ADHD hebben meestal last van onoplettendheid; hyperactiviteit en impulsiviteit. Sommigen zullen alle drie de kenmerken vertonen, terwijl anderen er slechts een of twee vertonen. Over het algemeen kunnen deze kinderen zich niet lang op hetzelfde concentreren, en ze worden snel onrustig. Zelfs aan de eettafel zal een ADHD kind de hele tijd rondlopen en friemelen.

Proberen een ADHD kind voor dit gedrag te straffen zal de zaak alleen maar erger maken. De enige manier om dit soort gedrag te corrigeren is door middel van Gedragsaanpassingstherapie; medicijnen op recept, of misschien een of meer natuurlijke middelen.

Vergeleken met ADHD is autisme buitengewoon ingewikkelder. Het is veel moeilijker te diagnosticeren, en het is ook veel moeilijker te behandelen. Kinderen met autisme hebben grote moeite met de omgang met andere mensen, ook met kinderen van dezelfde leeftijd. De meesten hebben ook moeite met het aanleren van basale taalvaardigheden. Ook hebben de meeste kinderen met autisme, vanwege deze problemen, de neiging introvert te zijn, en geen zin te hebben om met andere kinderen te spelen.

Dit alles gezegd hebbende, als je me zou vragen wat het verschil is tussen ADHD en autisme, en ik mocht maar één antwoord geven, dan zou ik gedwongen zijn de brenger van slecht nieuws te zijn. Het komt erop neer dat als je kind ADHD heeft, hij of zij de stoornis heel goed kan ontgroeien. Heeft je kind autisme, dan zal het er vrijwel zeker zijn hele leven last van hebben.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.