fbpx

Relatieproblemen

Het essentiële probleem in elke slechte relatie is een storing in de communicatie tussen de twee partners. Het maakt niet uit wat de problemen zijn (geld, ontrouw, etc.), het echte probleem is dat de twee partners niet openlijk met elkaar hebben gepraat over hun gevoelens. Door dit gebrek aan communicatie groeien de problemen in de beginfase van de relatie en zijn ze bovendien enorm moeilijk aan te pakken in de eindfase van de relatie. En of koppels nu samen workshops volgen, in therapie gaan of zelfs samen de vragen van een relatiequiz beantwoorden, het komt er bij elke methode op neer dat de twee mensen met elkaar over hun relatie praten.

Relatietherapie

Maar al te vaak betekent praten met elkaar dat je ruzie met elkaar maakt. Relatieproblemen kunnen niet worden opgelost met schreeuwen en gillen en het belangrijkste doel van een workshop, of een quiz of relatietherapie is dat er iets of iemand is om te voorkomen dat het schreeuwen en gillen het proces overneemt.

De relatietherapeut kan nuttig zijn als hij of zij niets meer doet dan een veilige, gecontroleerde atmosfeer bieden waarin het paar rustig over hun relatieproblemen kan praten. Het is duidelijk dat als de therapeut suggesties, opmerkingen en advies kan geven aan het echtpaar over hoe ze beter met elkaar kunnen omgaan, dit hen zeer ten goede zal komen en het genezingsproces zal versnellen. Door alleen maar een forum te bieden voor kalme, geordende discussie, kan de therapeut een stel van het pad naar een relatiebreuk of echtscheiding halen en terugbrengen in de sfeer van hoop voor het voortbestaan van de relatie.

De relatieproblemen kunnen van elke lijst komen – seks, geld, quality time, controle, invloeden van buitenaf, persoonlijke kwesties, ontrouw, angst, naar elkaar luisteren en elkaar steunen, maar al deze problemen kunnen worden aangepakt, misschien niet opgelost maar in ieder geval aangepakt, door communicatie met elkaar. Als er geen communicatie is, zullen de relatieproblemen het winnen en zal de relatie zelf uiteindelijk wel mislukken.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.