fbpx

Trauma herstel

Trauma is een van die emotionele gezondheidsgebieden die ons leven onverwachts kunnen beïnvloeden. Veel van mijn cliënten hebben in het leger gezeten en actieve dienst meegemaakt; ze kunnen getuige geweest zijn van of het slachtoffer geweest zijn van een gewelddaad; sommige cliënten kunnen leven (of geleefd hebben) met aanhoudend emotioneel misbruik binnen een belangrijke relatie. Wat de kwestie ook is, de domino-effecten van trauma kunnen zich op vele manieren voordoen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • angst- en paniekaanvallen
  • hyperwaakzaamheid (waarbij je op een uitputtend niveau van bewustzijn op je omgeving let)
  • eczeem en andere huidklachten
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • moeilijkheden met zinvolle relaties
  • woede-uitbarstingen (die worden herkend als te groot voor het voorval dat zich net heeft voorgedaan)
  • slaapproblemen (elke dag moe en prikkelbaar)

Trauma herstel op 2 manieren

Deze bovenstaande lijst zou traditioneel op 2 manieren behandeld worden: ten eerste kun je medicijnen aangeboden krijgen (slaappillen, emotie onderdrukkende middelen, anti-depressiva) om sommige van de lichamelijke symptomen te beheersen; en ten tweede kun je een serie counseling aangeboden krijgen om je trauma-ervaring door te praten en te proberen er meer zin aan te geven (wat goed is, ervan uitgaande dat het niet vereist dat je die vroegere ervaringen opnieuw beleeft).

Het trauma ongevoelig maken, zodat een cliënt niet langer gekaapt wordt door hun vroegere ervaringen die hun huidige werkelijkheid beïnvloeden. We doen een krachtig (en snel) werkstuk tijdens de allereerste sessie.
De cliënt opnieuw uitrusten om positief verder te gaan met zijn leven. Hier werken we nog 2 of 3 sessies aan het opnieuw bekijken van de delen van hun leven die ze nu weer willen opbouwen en waar ze mee verder willen – relaties, carrière, conditie, enz – en gaan aan de slag met het ontwerpen en oefenen van enkele praktische strategieën om dat te ondersteunen.

Jaarlijks maken miljoenen mensen traumatische gebeurtenissen mee. Van sommige kan iemand zich volledig bewust zijn, en sommige kunnen uit zijn hoofd geblokkeerd worden om redenen van emotionele (en soms fysieke) overleving. In de meeste gevallen kan een dramatische ervaring niet voor altijd in toom gehouden worden, dus als jij, of iemand die je kent, steeds meer moeite heeft om helder te denken, overweldiging te beheersen, of onverwachte woede-uitbarstingen heeft, is het de moeite waard een eerste gesprek met een psychotherapeut te hebben om te onderzoeken of een recente of oude traumatische gebeurtenis de reden kan zijn.

Eenvoudig proces

Ik heb vaak ondervonden dat hoe eenvoudiger een proces is, hoe meer we er op kunnen vertrouwen. Zoals:

Voedsel: fruit, groenten, vlees (of niet) & koolhydraten in hun natuurlijke vorm (als je tientallen ingrediënten leest is dat waarschijnlijk geen goede keuze) – hou het eenvoudig
Fitness: ren, zwem, wandel, dans, beweeg, geniet. Stap je huis uit en breng je hartslag gedurende 20 minuten omhoog. Dat is het – hou het simpel
Vriendschappen: dit voelt goed – doe er meer van; dit voelt als een karwei – doe er minder van – hou het simpel

Eenvoud is het kenmerk dat een product of dienst voor velen toegankelijk is – een “meer voor allen, minder voor niemand” benadering.

Met trauma herstel is er nu genoeg wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat pschotherapie de eenvoudigste, snelste oplossing is voor wie verlichting van zijn trauma-ervaringen wil.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.