fbpx

Werkende moeders moeten plannen

Voordat u uw baby krijgt, kunt u uw terugkeer naar uw werk misschien met enige emotionele afstand plannen. Ouderschap kan een uitdagende taak zijn. Maar nadat u uw baby hebt vastgehouden, kunt u uw zorgvuldig opgestelde plannen misschien heroverwegen. Werkende moeders die plannen hebben het makkelijker.

Hier zijn een paar punten die helpen bij het plannen van de overgang van thuis naar het werk.

– Overweeg uw huidige positie op het werk en ga na of het mogelijk is om in de huidige vorm terug te keren in uw baan. Als uw baan bijvoorbeeld lange werktijden met zich meebrengt of u vaak van huis weg moet, vindt u dat misschien niet wenselijk als u werkende moeder bent. Als het antwoord nee is, kunt u misschien van tevoren met uw baas praten of uw tijd tijdens het ouderschapsverlof gebruiken om een geschiktere functie te zoeken.

– Thuiswerken wordt vandaag de dag een meer tolereerbare werkpraktijk. Er zijn veel voordelen aan thuiswerk voor zowel u als uw werkgever. Deze omvatten verhoogde efficiëntie, flexibele werktijden, verminderd absenteïsme, en de mogelijkheid om goed opgeleide arbeidskrachten te behouden. U bespaart tijd buitenshuis door de reistijd te verkorten.

– Als u van plan bent uw baby borstvoeding te geven, hoeft u daar niet mee te stoppen voordat u weer aan het werk gaat, als dat uw keuze is. Onlangs is de wet inzake discriminatie op grond van geslacht gewijzigd om een verwijzing naar borstvoeding op het werk op te nemen. De wijziging is bedoeld om ervoor te zorgen dat vrouwen die ervoor kiezen om weer aan het werk te gaan terwijl ze borstvoeding geven of melk afkolven, niet gediscrimineerd kunnen worden.

– Het is de moeite waard uw kinderopvangkeuzes te overwegen voordat u klaar bent met werken. Neem de tijd om uw mogelijkheden voor kinderopvang te onderzoeken. Die omvatten een kinderdagverblijf, familiedagopvang en een nanny bij u thuis. De plaatsen in de kinderopvang zijn beperkt en er zijn vaak lange wachtlijsten. Overweeg uw naam bij een groot aantal centra te plaatsen. Wanneer u nadenkt over de locatie van de kinderopvang, overweeg dan of het beter zou zijn om de kinderopvang in de buurt van uw werk of uw huis te hebben, wie het meest waarschijnlijk uw kind zal afzetten en ophalen.

De waarheid is dat opvoeden waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen in iemands leven is. Maar het volgen van de bovenstaande stappen helpen werkende moeders te begeleiden hoe u zowel hun werk als een goede ouder voor uw kind kunnen zijn

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.