fbpx

Time-out voor mama’s

Moeders zorgen voor iedereen. Tussen de eisen van het werk en die van thuis, kan het leven een hectische combinatie worden van kinderen, echtgenoten, bazen, klusjes, boodschappen, activiteiten, projecten en familie, waardoor zelfs de meest opgeruimde moeder uitgeput en opgebrand kan raken. Als onze kinderen het druk hebben en chagrijnig worden, sturen we ze naar een “time out” om tot zichzelf te komen. Wat doe jij als je zelf ook zo opgefokt bent? Heb jij een time-out voor moeders nodig?

Hoe lang is het geleden dat jij en je partner een avondje zonder de kinderen hebben doorgebracht? Wanneer was de laatste keer dat je tijd had voor meer dan een snelle sms naar een van je vriendinnen? Of een kop koffie gedronken hebt voordat hij koud werd? Het lijkt misschien niet gemakkelijk om tijd voor jezelf te vinden, maar de voordelen zullen veel groter zijn dan de tijd en moeite die het kost om een paar eenvoudige veranderingen in je leven aan te brengen.

Communicatie is belangrijk

Communicatie is de sleutel. Praat met uw echtgenoot/echtgenote en laat duidelijk weten wat u nodig hebt om u meer verbonden en op één lijn te voelen. Als de gelegenheid om te praten schaars is, gebruik dan de technologie die voorhanden is. Stuur een sms, een e-mail, of plak een post-it briefje aan de binnenkant van de voorruit van je auto. De kans is groot dat jullie je allebei hetzelfde voelen.

Schrijf het op. Plan de tijd die je nodig hebt in op de kalender, en wissel af met je echtgenoot. Het kan zo simpel zijn als een manicure of een afspraak met een vriend voor een kop koffie. Plan die afspraakjes ook in. Reserveer dat restaurant waar je steeds over hoort, of breng de kinderen vroeg naar bed, steek een paar kaarsen aan en bestel een diner. Een geweldige manier om deze ideeën te combineren is om een afspraakje met z’n tweeën te plannen. Kies een datum die ook voor de gezinnen van je vrienden goed uitkomt. Kies dan een van jullie huizen om de kinderen te laten logeren, en huur een betrouwbare babysitter in om de kinderen te vermaken en toezicht te houden, zodat de volwassenen er even tussenuit kunnen.

Vraag om hulp bij time-out

Vraag om de hulp die je nodig hebt. Het is geen ouderlijk falen om iemand anders te vragen of in te huren om je te helpen met het huishouden, een paar boodschappen te doen of je een extra paar handen te geven met de kinderen. Ga vroeger naar bed dan gewoonlijk of ruil met uw echtgenoot een weekendochtend af waarop u allebei vroeg opstaat met de kinderen, zodat u allebei de extra slaap kunt krijgen die u nodig hebt.

Het punt is dat je iets moet vinden dat werkt voor je hele gezin, dat je de kans geeft om tot jezelf te komen, en dat je het dan ook echt doet. Neem die volwassen tijd, en herontdek de dingen en mensen waar je van houdt. Neem elke dag een beetje tijd, en je zult je verfrist voelen en beter in staat om alles te blijven regelen.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.