Thuisbegeleiding wordt ook wel thuistherapie genoemd, of in-home therapie is wanneer er een therapie wordt gegeven aan een persoon in zijn huis. Mensen die meestal gebruik maken van thuisbegeleiding zijn mensen die moeite hebben om naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg te gaan als gevolg van de ene of de andere factor.
Soorten thuisbegeleiding
Verschillende mensen krijgen thuisbegeleiding als gevolg van verschillende redenen, waaronder, maar niet beperkt tot:
- Persoonlijke en emotionele kwesties zoals angst, depressie en posttraumatische stress.
- Jeugdcriminaliteit
- Familiezaken: Thuis laten begeleiden kan helpen bij het opbouwen van relaties, communicatie, conflicthantering en het oplossen van problemen. Het kan ook de stress verminderen en de sterke punten van een gezin opbouwen.
- Ontwikkelingsproblemen of hersenletsel: Therapeuten kunnen thuisbegeleiding geven aan gezinnen van een persoon met ontwikkelingsstoornissen of hersenletsel. Deze therapeuten kunnen helpen bij het creëren van strategieën om de ontwikkeling van een kind thuis en in hun gemeenschap te ondersteunen.
Voordelen van thuisbegeleiding
- Gemak
Het biedt gemak bij problemen die de cliënt kan ervaren wanneer hij naar het consult gaat, zoals wanneer hij zich in een slecht emotioneel moment bevindt, een handicap heeft die het voor hem onmogelijk maakt om te bewegen.
- Bemoedigend & ondersteunend
De bekendheid van dezelfde therapeut is troostend voor de patiënten en het gevormde samenwerkingsverband biedt een unieke vorm van ondersteuning.
- Snelle verbinding
Thuisbegeleiding vindt meestal plaats aan de keukentafel of in de woonkamer. De mogelijkheid om een thuisomgeving te zien en te observeren hoe mensen hun ruimte gebruiken, kan therapeuten helpen om snel goede verbindingen op te bouwen. Deze persoonlijke benadering is misschien niet zo gemakkelijk te bereiken in een kantoor.
- Thuisbegeleiding kan ook nuttig zijn voor therapeuten.Zij kunnen wellicht soepeler de overgang maken tussen persoonlijke, gezins- en werktaken, vooral als zij ook vanuit huis werken. Therapeuten die thuiswerken en thuisbegeleiding aanbieden, hebben mogelijk minder stress op de werkplek, meer tijd voor het gezin en geen regelmatig woon-werkverkeer.
- Introverte mensenVoor introverte mensen kan thuisbegeleiding zeer nuttig zijn, omdat de comfortabele sfeer van hun huis hen zal helpen om zich snel open te stellen.
Thuisbegeleiding helpt ook om een aantal obstakels aan te pakken die het niet mogelijk maken om een goede therapie te krijgen, zoals geldproblemen, ziekte, transportproblemen, invaliditeit of een persoonlijke crisis.
Kom je er zelf niet uit? Praten helpt. Groei(s)tof helpt je graag.