fbpx

Tekenen van autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die begint in de eerste levensjaren van een kind en die zijn communicatie, zijn sociale interacties en zijn gedrag bepaalde activiteiten beïnvloedt.

Helaas is er nog geen genezing voor autisme bekend. Het beste wat ouders kunnen doen is de tekenen van autisme zo vroeg mogelijk herkennen. Baby’s die aan een dergelijke stoornis lijden, beginnen gedragingen te vertonen wanneer ze het eerste jaar bereiken. De gevolgen van autisme verschillen bij elke baby, dus de tekenen verschillen ook.

Hier zijn de meest voorkomende tekenen van autisme – baby’s:

Vermijdt oogcontact. Hoewel baby’s mensen niet in de ogen kijken, hebben baby’s met autisme een kortere en ongewone blik. Dit verbetert niet naarmate de baby ouder wordt.

Lacht niet. Als de baby niet lacht tegen de leeftijd van zes maanden, dan is er een grote kans dat de baby autisme heeft.

Sociale ontwikkeling. Door hun gebrek aan belangstelling hebben baby’s met autisme minder interactie met anderen, zelfs met hun ouders. Ze lijken ongeïnteresseerd te zijn in babyspelletjes zoals kiekeboe en willen niet deelnemen aan activiteiten.

Horen. Baby’s met autisme reageren minder wanneer hun naam wordt geroepen. Zij reageren niet op geluiden zoals normale baby’s dat wel doen. Dit is waarschijnlijk ook te wijten aan hun gebrek aan belangstelling voor hun omgeving.

Schommelen of tikken. Personen met autisme hebben een repetitief gedrag. Ze vinden het leuk om dingen steeds opnieuw te doen. Het tikken terwijl ze in bed liggen wordt beschouwd als een van de tekenen van autisme. Baby’s die autisme hebben, vertonen dit repetitieve gedrag op een vreemde manier.

Moeite met praten. Baby’s moeten in staat zijn om enkele woorden te gebruiken op de leeftijd van 16 maanden en zinnen van twee woorden op de leeftijd van 24 maanden. Baby’s met autisme daarentegen vertonen deze ontwikkeling niet.

Vertoond jouw baby deze tekenen?

Deze tekenen kunnen zowel bij gewone baby’s als bij baby’s met autisme voorkomen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn voordat je ze interpreteert als tekenen van autisme. Twijfel je of je baby autisme heeft? Of is er reeds een diagnose vastgesteld? Neem contact met me op. Ik ben opvoedingscoach en auti-coach. Ik kan je helpen met de opvoeding van je kind.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.