fbpx

Wat is professionele relatiecoaching?

Relatiecoaching is de toepassing van coaching op persoonlijke en zakelijke relaties. Hoewel velen gemotiveerd raken om hulp te zoeken als ze worstelen met hun relaties, zijn coaching en relatiecoaching positieve, resultaatgerichte beroepen die functionele mensen helpen hun persoonlijke en relatiedoelen te bereiken en is het geen vervanging of vervanging van therapie die gegeven wordt door een gediplomeerd clinicus die opgeleid is om mentale, emotionele en psychologische stoornissen te behandelen. Hoewel relatiecoaches experts in relaties kunnen zijn, bestaat de kunst en wetenschap van coaching erin succes voor de cliënt te vergemakkelijken zonder advies of “professionele meningen” te geven.

Oorsprong van relatiecoaching

Het etiket “relatiecoach” wordt al vele jaren gebruikt door professionals (Psychotherapeuten, Psychologen, Huwelijk- en Gezinstherapeuten, Maatschappelijk werkers, enz.) en ondernemende para-professionals met een grote verscheidenheid aan achtergronden.

Specialisaties in relatiecoaching

Coaching van alleenstaanden

44% van de volwassenen in de westerse wereld is alleenstaand, en 27% van de volwassenen woont alleen. Als deze trend doorzet, zal binnenkort de meerderheid van de bevolking van de westerse wereld alleenstaand zijn.

Om singles te helpen een vervullend leven en succesvolle relaties te hebben, moet je begrijpen dat niet alle singles gelijk zijn en dat de meesten niet passen in het stereotype van eenzaam en wanhopig op zoek naar een relatie.

Hier zijn zeven soorten singles:

Tijdelijk alleenstaand-actief op zoek naar een partner en tussen relaties in
Onlangs gescheiden/weduwnaar-herstellend van verlies en nog niet toe aan een relatie
Gefrustreerde Single- zoekt een partner, kan er geen vinden en geeft het op
Passieve single- wil een relatie, maar zoekt niet actief een partner
Single Maar Niet Beschikbaar- zelfperceptie van single zijn en verlangt naar een duurzame relatie
Drukke/afgeleide single- verdiept in alleenstaande ouder zijn, carrière, school, enz. en heeft geen tijd of zin in een partner
Single by Choice- geen verlangen naar een partner, single zijn is een bewuste permanente levensstijlkeuze om vele redenen, o.a.

“Ben er geweest, heb dat gedaan, wil het niet nog eens doen”
“Waarom de koe kopen als je de melk gratis kunt krijgen?”
Ascetische of andere religieuze/spirituele reden
Eenling
Waardeert onafhankelijkheid meer dan paar-zijn
Polyamorie/alternatieve levensstijl die zich niet leent voor samenwonen
Celibatair/aseksueel
Financiële redenen
Ouder worden
Gezondheid

Elk type single heeft zijn eigen unieke ontwikkelingsdoelen en uitdagingen die gespecialiseerde vaardigheden en strategieën vereisen om hen effectief te coachen om relatiesucces te ervaren, onafhankelijk van de adviesgestuurde benaderingen van andere beroepen.

Coachen van paren

Net als bij singles zijn niet alle paren gelijk. Hier zijn vier soorten koppels:

Dating Koppels: Identificeren zich zelf als “single” maar hebben een doorgaande, niet-exclusieve relatie. “Friends with benefits” is een veel voorkomende manier om deze paren te omschrijven. Deze paren zien het doel van hun relatie als plezier en ontspanning. Datende paren zoeken vaak coaching als een of beide partners hun relatie naar een hoger niveau willen tillen.

Voorafgaande paren: Beide partners hebben besloten niet meer met anderen te daten en een exclusief paar te worden, en hoewel samenwonen in dit stadium gebruikelijk is, zijn er nog geen formele of expliciete verbintenissen op lange termijn aangegaan. Deze paren verlangen vaak naar verbintenis en testen hun relatie op compatibiliteit op lange termijn. Voor-gehuwde paren zoeken vaak coaching wanneer ze een “deal-breaker” tegenkomen (ook wel een “eis” genoemd) die hun vermogen verhindert om een langdurige toegewijde relatie aan te gaan zonder iets belangrijks op te offeren (zoals het al dan niet krijgen van kinderen).

Voorhuwelijkse paren: Beide partners hebben besloten zich te binden, maar hebben nog niet gehandeld om hun verbintenis te formaliseren (huwelijk, verbintenisceremonie, enz.). Veel van deze paren zijn zich scherp bewust van het hoge mislukkingspercentage van toegewijde relaties en zoeken coaching om de vaardigheden en praktijken te verwerven die nodig zijn voor langdurig relatiesucces.

Geëngageerde paren: “Commitment” kan gedefinieerd worden als zowel een “houding” (overtuiging) als een “feit” (formele, symbolische, zelfs wettelijke handeling). Hoewel de meeste paren hun relatie misschien als “geëngageerd” zien, hebben ze, als ze geen actie hebben ondernomen om hun verbintenis te formaliseren, wel de houding maar niet het feit van verbintenis. Koppels die een formele verbintenis zijn aangegaan beginnen soms over echtscheiding als reactie op een probleem, wat een oorzaak kan zijn van verwarring, ontsteltenis en conflict. De meeste toegewijde paren zijn getrouwd of hebben hun verbintenis geformaliseerd in een of andere ceremonie. Deze paren zoeken vaak coaching omdat ze een manier willen vinden om problemen met succes op te lossen en “nog lang en gelukkig” te leven.

Gezinscoaching

Gezinscoaching omvat kerngezinnen en uitgebreide gezinnen, ouderschap, broers en zussen, familiebedrijven en samenwonen.

Relatiecoaching in bedrijven

Productieve bedrijven vereisen effectieve relaties. Coaching van zakelijke relaties kan betrekking hebben op relaties op de werkplek, zoals manager-werknemer, collega-medewerker, tussen bedrijfsafdelingen, teams, en ook op relaties met klanten en verkopers.

Coaching en therapie vergelijken

Kort gezegd is coaching een resultaat- en doelgerichte methodiek die ervan uitgaat dat de cliënt functioneel is en volledig in staat tot succes, terwijl (psycho)therapie een genezend beroep is dat opgeleid en bevoegd is om mentale, emotionele en psychologische stoornissen te diagnosticeren en te behandelen. Coaching en therapie kunnen elkaar heel goed aanvullen. Je zou kunnen zeggen dat coaching begint waar therapie eindigt, waardoor coaching goed past bij therapeuten die op persoonlijke groei gericht zijn.

Professioneel Relatiecoach zijn is een leuke en bevredigende manier om een goed inkomen te verdienen en tegelijk een verschil te maken in de wereld. Als je het leuk vindt anderen te helpen en merkt dat je vrienden, familie en collega’s naar je toe komen om over hun relatiedoelen en uitdagingen te praten, dan ben je waarschijnlijk geschikt voor dit groeiende beroep.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.