fbpx

Over ouderschap na de scheiding

Ouderschap na de echtscheiding kan erg moeilijk zijn, omdat het delen van ouderschapstaken samen met je ex meestal het zwaarste deel van een echtscheiding is. Na een echtscheiding moeten ouders zich geen zorgen maken dat ze het leven van hun kind gewoon hebben geruïneerd. Hoewel een echtscheiding vaak een enorm deel van het leven van het kind uitmaakt, blijft wat de kwaliteit van het leven van het kind gaat bepalen in de handen van de ouder.

Hier zijn enkele dingen die ouders moeten leren na een echtscheiding.

  1. 1. Leer samen te werken – Ouders moeten leren met elkaar samen te werken bij het nemen van beslissingen voor het kind. Ze zouden hun verschillen moeten onderscheiden en samen moeten werken als een team.
  2. 2. Zet pijn en boosheid weg – Succesvol ouderschap na een scheiding houdt in dat je je eigen emoties opzij zet, of het nu gaat om boosheid, wrok of pijn, voor de behoeften van je kind. Ouders moeten niet egoïstisch zijn met hun gevoelens, maar moeten eerder rekening houden met het geluk en het welzijn van hun kind.
  3. 3. Erken de emoties van je kind – Respecteer de emotie van je kind, maar stel dan wel regels en beperkingen. Disciplineer ze wanneer dat nodig is.
  4. 4. Spreek niet slecht over de andere ouder – Spreek nooit slecht over je ex tegen je kind. Het brengt je kind in een ongemakkelijke positie om partij te kiezen als hij moet luisteren naar iets negatiefs dat over de andere ouder wordt gezegd. Houd alle conflicten en geschillen uit de buurt van je kind.
  5. 5. Communiceer direct met de andere ouder – Verzet je tegen het gebruik van je kind als tussenpersoon tussen jou en je ex. Communiceer direct met je ex, stuur geen berichten via je kind en geef hem niet het gevoel dat hij de andere ouder bespioneert.
  6. 6. Geef ruimte – Spring niet snel in een nieuwe relatie. Geef je kind de tijd om zich eerst aan te passen aan de scheiding.
  7. 7. Communiceer effectief met je kind – Wees er voor je kind. Luister naar wat ze te zeggen hebben. Laat hem voelen dat je er altijd voor hem zal zijn.

Beide ouders moeten er ook rekening mee houden dat het ouderschap na de scheiding meer taken met zich meebrengt dan het opvoeden in een huwelijk, en ze moeten allebei bereid zijn om zich te blijven inzetten voor de reis van het opvoeden van hun kind, en dat is terecht. Hun kind moet het middelpunt blijven van elke discussie tussen hen.

 

 

 

Kom je er zelf niet uit? Praten helpt. Groei(s)tof helpt je graag.