Opvoedingscoach voor nieuwe mama’s
Een nieuwe moeder worden is een intense ervaring die alle gebieden van je leven beïnvloedt, inclusief werk, relaties, identiteit en emotionele gezondheid. Moederschap voegt stress toe aan het leven, hoe goed je je ook voelt. De uitdagingen van de zorg voor een pasgeborene, andere kinderen, thuis, en wat dan ook kunnen problemen veroorzaken voor je fysiek en emotioneel – tenzij je goede ondersteuning hebt. Een vorm van hulp die voor u beschikbaar is, is een oudercoach.
Een opvoedingscoach werkt via de telefoon of face to face. Een opvoedingscoach helpt nieuwe moeders (en ook vaders) zich bewust te worden van hun opvattingen over het opvoeden van kinderen en andere belangrijke zaken met betrekking tot het ouderschap. De opvoedingscoach kan je ook het reilen en zeilen van de kinderopvang bijbrengen. Opvoedingscoaches richten zich op de dagelijkse activiteiten van het moederschap en bieden je de opvoedingsvaardigheden die je nodig hebt om zelfvertrouwen op te bouwen.
Wat is een opvoedingscoach?
Opvoedingscoaches zijn niet gelicenseerd door een overheidsinstelling, dus ze hebben verschillende kwalificaties. Ze zijn ouders, maar ze hebben niet noodzakelijkerwijs een professionele opleiding. Sommigen willen gewoon hun waardevolle opvoedingservaringen delen. Andere coaches zijn bijvoorbeeld voormalige kinderopvoeders of kinderartsen, die dit nieuwe vakgebied hebben gevonden.
Hoe kan een opvoedingscoach je helpen?
Opvoedingscoaches bieden op vele manieren hulp, afhankelijk van de behoeften van het gezin en de aangeboden diensten. Als je begeleiding nodig hebt bij het oplossen van een specifiek probleem met een kind, zal de coach een gerichte aanpak hanteren. Als je algemene vragen of zorgen hebt over discipline, het aanmoedigen van kinderen om gezond te eten, zindelijkheidstraining, kolieken, slaapproblemen of iets anders, zal de coach informatie en hulp bieden op die gebieden. Coaches kunnen vooral nuttig zijn als ouders geen vrienden of familie hebben die hen kunnen adviseren of als ze dokters hebben die niet de tijd kunnen nemen om hen te ondersteunen op de manier die ze nodig hebben.
Een goede opvoedingscoach stelt ouders in staat om hun eigen wijsheid te gebruiken om goede beslissingen te nemen. Het doel van coaching is om ouders te helpen effectief en zelfverzekerd te functioneren. Ook kunnen ze een koppel helpen om beter samen te werken als opvoedingspartner.
Coachingsessies
Meestal werken opvoedingscoaches met gezinnen in dertig minuten, één keer per week. Omdat coaching telefonisch kan worden gedaan, zijn ouders niet beperkt tot een bepaald geografisch gebied bij de keuze van een coach. Het eerste contact helpt om te bepalen of de coach biedt wat je nodig hebt en of jij en de coach een goede “fit” zijn. De coach neemt de tijd om je te leren kennen en vragen te stellen over vragen en zorgen die je hebt. De coach stelt basisregels op, zoals hoe jullie twee (of drie) met elkaar zullen communiceren en samenwerken.
Opvoedingscoaching is geen counseling of psychologische therapie. Er wordt geen diagnose gesteld van psychologische of medische stoornissen. Een goede coach moet in staat zijn om problemen te herkennen die buiten zijn mogelijkheden liggen en professionele hulp nodig hebben. Op dat moment zou de coach de ouders doorverwijzen naar een geschikte gezondheidsprofessional.
Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.