fbpx

Wat is psychotherapie?

Misschien heb je de term psychotherapie gehoord en heb je je afgevraagd wat het precies betekent.
Veel therapeuten, psychologen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg gebruiken termen als
psychotherapie en cognitief gedrag, maar de gemiddelde persoon is niet bekend met de betekenis van deze psychologiegerelateerde termen.

Psychotherapie en therapie worden soms door elkaar gebruikt. Simpel gezegd, de doelen van psychotherapie zijn:

1. iemands gevoel van eigen welzijn vergroten
2. verbetering van de geestelijke gezondheid
3. relaties verbeteren

Er zijn veel verschillende technieken en methoden die psychotherapeuten gebruiken om deze doelen te bereiken.
Enkele technieken zijn:

1. relatie opbouwen
2. dialoog
3. communicatie
4. gedragsverandering
5. rollenspel

Vertrouwen

Zoals met elke professional op het gebied van psychologie, zijn alle gesprekken die u met een psychotherapeut voert volledig vertrouwelijk.
Vertrouwelijkheid is belangrijk in de psychologie omdat het te maken heeft met vertrouwen, openheid en professionaliteit.

Er zijn talloze denkrichtingen met betrekking tot psychotherapie en afhankelijk van de eigen opleidingsachtergrond en overtuigingen van uw therapeuten, kunnen zij een of meer benaderingen volgen:

Psychoanalytisch – gebaseerd op het rehabiliteren van gedachten, inclusief vrije associaties, fantasieën en dromen.

1. Gedragstherapie – richt zich op het veranderen van gedragspatronen om emotionele reacties en interacties met anderen te verbeteren
2. Cognitief gedrag – richt zich op het identificeren en beïnvloeden of veranderen van destructieve of disfunctionele overtuigingen, reacties, emoties en gedragingen
3. Psychodynamisch – richt zich op het onthullen van de onbewuste inhoud van de psyche (onderbewustzijn) in een poging om psychologische spanningen te verlichten
4. Existentieel – een filosofische benadering gebaseerd op de existentiële overtuiging dat mensen alleen zijn op de wereld, wat leidt tot gevoelens van zinloosheid die worden overwonnen door het creëren of herscheppen van eigen waarden en betekenissen
5. Humanistisch – een existentiële benadering die gelooft dat menselijk begrip gebaseerd is op de ontwikkeling van het individu met de nadruk op subjectieve betekenis en een zorg voor positieve groei.

Psychotherapie kan helpen bij het identificeren en behandelen van een aantal psychische problemen, waaronder (maar niet beperkt tot):

1. Depressie
2. Angst
3. Eetstoornissen
4. Verslaving en alcoholisme
5. Bipolaire stoornis
6. ADD en ADHD
7. Obsessieve-compulsieve stoornis
8. Posttraumatische stressstoornis

U dient contact op te nemen met uw plaatselijke geestelijke gezondheidswerker als u psychotherapie overweegt of als u meer wilt weten over therapie en hoe deze u of uw gezin kan helpen.
Veel psychotherapeuten accepteren verzekeringsplannen of bieden variabele vergoedingen aan, zodat hulp betaalbaar is.
Er is moed voor nodig om de hulp van een professionele therapeut in te roepen, maar u zult merken dat het proces comfortabel en lonend kan zijn als u dat eenmaal doet.

Neem gerust contact met me op.