fbpx

Liefde is dood:

Waarom millennials zich afmelden voor betrokkenheid

In de huidige samenleving lijkt het alsof liefde niet langer genoeg is. Voor millennials lijkt liefde niet dezelfde waarde te hebben als voor vorige generaties. Als gevolg hiervan kiezen veel millennials ervoor om zich af te melden voor betekenisvolle relaties.

Er zijn een aantal redenen waarom men niet langer deelneemt aan klassieke relaties. Een van de redenen is dat deze generatie het gevoel heeft dat er te veel inspanning nodig is om iets zinvols te bereiken. Ze willen niet gebonden zijn aan een verplichting als dat betekent dat ze hun tijd en vrijheid moeten opofferen. Bovendien hebben velen het gevoel dat anderen te veel van hen afhankelijk zijn en willen ze niet de extra verantwoordelijkheid die daar bij komt.

Uiteindelijk beschouwen ze de klassieke contracten als achterhaalde concepten die niet meer dezelfde waarde hebben als vroeger. Ze concentreren zich liever op hun persoonlijke leven en ontwikkeling dan zich zorgen te maken over toewijding en verantwoordelijkheid.

De allure van onafhankelijkheid

Een van de redenen is dat mensen worden beïnvloed door wat ze zien op sociale media. Ze zien mensen met een succesvolle carrière en denken dat ze hetzelfde kunnen hebben als ze onafhankelijk zijn. Ze willen niet de moeite doen die nodig is om een succesvolle relatie of carrière te hebben. Een andere reden is dat mensen meer gericht zijn op zelfzorg. Ze willen dingen doen die hen gelukkig maken en ze willen niet omgaan met de stress van werk of relaties. Tot slot willen mensen niet omgaan met het drama van collega’s of een partner. Ze zijn liever alleen dan zich bezig te houden met de negatieve aspecten van deze relaties.

Invloed van je niet willen binden op het dagelijks leven

In de huidige samenleving is er een toenemende trend van mensen die zich niet willen binden. Ze waarderen hun onafhankelijkheid en vrijheid en willen niet gebonden zijn aan een relatie of familie. Hoewel dit misschien positief lijkt, kan het een negatief effect hebben op het dagelijks leven. Een van de grootste verliezen die voortkomen uit het niet willen binden, is het verlies van familie en vriendschappen.

Familie is een van de belangrijkste dingen in het leven, en zonder dat kunnen we ons verloren en alleen voelen. Als we geen familie hebben, moeten we extra moeite doen om andere vormen van steun en verbinding te vinden. Bovendien missen we zonder familie belangrijke levensmomenten zoals geboortes, vakanties en mijlpalen. Een ander nadeel van ons niet willen binden, is dat het ons een ontspannen en zorgeloos gevoel kan geven. Dit is echter van korte duur, want op termijn heb je geen netwerk meer om steun te vinden.

Invloed op het professioneel leven

Hoewel de gedachte om onafhankelijk te zijn en volledige controle over je werk te hebben aantrekkelijk kan zijn, zijn er ook enkele belangrijke nadelen aan het zich niet binden aan een professioneel leven.

Ten eerste, zonder collega’s en de collegialiteit die gepaard gaat met werken met anderen, kan het gemakkelijk zijn om je geïsoleerd en alleen te voelen. Dit heeft dan weer een negatieve invloed op je productiviteit. Een goede relatie met je (con)collega’s kan je net helpen met problemen of je aanmoedigen wanneer je even in een dipje zit.

Bovendien, zonder de structuur en ondersteuning die een professionele omgeving kan bieden, kan het moeilijk zijn om succes te behalen. Daarvoor moet je wel opnieuw in verbinding gaan.

En tot slot, zonder de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met een baan of carrière, kan het maar al te gemakkelijk zijn om het belang van werk in ons leven als vanzelfsprekend aan te nemen. Je moet ook voelen dat je iets presteert om voldoening te kunnen halen uit je inspanningen.

Tips voor wie zich afmeldt voor betrokkenheid

Kortom, millennials zien af van betrokkenheid omdat ze het leven op hun eigen voorwaarden willen leven. Ze willen niet gebonden worden door maatschappelijke verwachtingen of druk van anderen. Als je jezelf hierin erkent of overweegt om je af te melden voor betrokkenheid, volgen hier enkele tips van Groeistof:

  1. Bepaal hoe succes er voor jou uitziet en laat niemand anders je vertellen wat het zou moeten zijn.
  2. Zoek een gemeenschap van gelijkgestemde individuen die jouw beslissing om je “af te melden” steunen.
  3. Blijf in verbinding met je netwerk eens je je doelen bepaald hebt. Ook al denk je van niet, je hebt hen nodig.