fbpx

Je leeg voelen

Ik voel me leeg

Als je je leeg voelt, ben je niet de enige die zich zo voelt.
Veel mensen voelen zich leeg van binnen, en de meeste mensen die zich leeg voelen hebben een aantal diepe valse overtuigingen over waarom ze zich leeg voelen. Hieronder staan enkele van deze valse overtuigingen.

Ik voel me leeg omdat:

 • Mijn partner mij niet genoeg liefde en aandacht geeft.
 • Ik heb geen partner
 • Ik verveel me omdat mijn partner me niet genoeg stimulatie geeft.
 • Mijn werk is onbevredigend
 • Ik ben niet succesvol genoeg
 • Ik heb niet genoeg geld.
 • Ik heb niemand om mee te spelen in het weekend.
 • Niets windt me op. Het leven is saai.
 • Ik krijg niet genoeg liefde, aandacht en goedkeuring van mensen. \
 • Ik krijg niet genoeg seks.

Geen van deze situaties zijn de oorzaken van innerlijke leegte.
Wat doe je meestal om de innerlijke leegte op te vullen?

Probeer je de innerlijke leegte op te vullen:

 • Stoffen, zoals voedsel, suiker, alcohol, drugs, sigaretten?
 • Processen en activiteiten, zoals tv, internet, seks, computerspelletjes, werk, winkelen, uitgaven, gokken, telefoon, e-mail?
 • Manipulaties zoals boosheid, schuldgevoelens, overpraten, verhalen vertellen, zorgen voor anderen?

Er zijn veel stoffen, processen, gedragingen en activiteiten die mensen verslavend gebruiken om te proberen de leegte op te vullen. Dit kan op dit moment werken, maar niet voor lang. Binnenkort is de leegte weer terug en ben je op zoek naar een andere oplossing om het zwarte gat tijdelijk op te vullen.

Het probleem met al deze gedragingen is dat ze alleen het symptoom van de innerlijke leegte aanpakken, maar niet de oorzaak.

De oorzaak van je leeg voelen

Er is maar één ding dat de leegte echt vult. Liefde. Er is maar één oorzaak van de innerlijke leegte: een gebrek aan liefde. Maar het is niet een gebrek aan de liefde van een ander die jouw leegte veroorzaakt. Innerlijke leegte wordt veroorzaakt door zelfverloochening – door niet van jezelf te houden. Innerlijke leegte komt voort uit een gebrek aan verbinding met je spirituele. En die liefde naar jezelf toe te brengen via ware gedachten en liefdevolle handelingen in je eigen belang.

Zoals een kind zich alleen en leeg voelt als er niemand is om hem of haar lief te hebben, zo voelt ook je innerlijke kind zich alleen en leeg als jij er niet bent om hem of haar lief te hebben. Wanneer je jezelf in de steek laat door jezelf te beoordelen, je gevoelens te negeren door in je hoofd te blijven, je gevoelens te verdoven door middel van inhoud en het verwerken van verslavingen, en anderen verantwoordelijk te maken voor je gevoelens en voor het liefhebben van je, dan zul je je leeg voelen. Je veroorzaakt je eigen leegte door je zelfverloochening.

Je egogewonde zelf is gevuld met valse overtuigingen over wie je bent. Je gewonde zelf kan je zien als ontoereikend, liefdeloos, niet goed genoeg, niet belangrijk, egoïstisch, slecht, verkeerd. Je gewonde zelf werkt vanuit de kern van de schaamte – dat je intrinsiek gebrekkig bent.

Dit zijn geprogrammeerde overtuigingen die geen basis hebben in de waarheid, maar ze kunnen wel je leven leiden. Wanneer je gelooft dat je niet goed genoeg bent, dan wend je je tot anderen en tot verslavingen om te proberen je goed te voelen – om de leegte die je veroorzaakt op te vullen met je zelfveroordeling / zelfverloochening.

Leren van je zelf houden

De waarheid over wie je bent komt alleen van je hogere zelf, je spirituele bron van Begeleiding. Wanneer je je openstelt voor het leren met een bron van spirituele leiding over de waarheid van wie je bent en over wat liefdevol handelen is ten opzichte van jezelf en anderen.

Dit gebeurt wanneer je je INTENTIE VERSCHILLEN van bescherming tegen pijn en het vermijden van verantwoordelijkheid voor jezelf door je verslavende en controlerende gedrag om met Spirit te leren over wat liefdevol is voor jezelf en voor anderen.

Kies vandaag nog voor de intentie om met Spirit te leren over waarheid en over jezelf liefhebben – zelfs als je niet gelooft dat er iets is om je te antwoorden – en zie wat er gebeurt. Je zou je van binnen vol met liefde kunnen voelen!

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.