fbpx

Je eerste kind opvoeden

Het is niet onnatuurlijk voor een nieuwe ouder om zich een beetje ongemakkelijk te voelen bij het vooruitzicht van een pasgeboren kind in huis. Baby’s hebben geen vaste lijst van instructies die met hen meekomen en die de ouders leren hoe ze moeten omgaan met de verschillende manieren om met hun behoeften om te gaan.

Ouders moeten het zelf maar zien te rooien met alleen de hulp van de lessen die zij uit hun eigen opvoeding hebben geleerd. Dit wordt gecombineerd met het advies van familie en vreemden dat vaak met voorbehouden en tegenstrijdige boodschappen komt. Je eerste kind opvoeden is niet makkelijk.

Er zijn echter een paar onbetwiste adviezen. Op de eerste plaats staat het idee om goed gedrag als voorbeeld te stellen. Als je wilt dat je kind zich goed gedraagt, dan moet je het laten zien hoe het zich moet gedragen door je eigen gedrag.

Het is duidelijk dat het één ding is om je kind te vertellen hoe het zich moet gedragen, maar iets heel anders om het gedrag ook zelf te vertonen. Het is jammer dat sommige ouders denken dat ze boven hun eigen wetten staan, terwijl dat de beste manier is om een jongere iets bij te brengen. Duidelijkheid maakt je eerste kind opvoeden zoveel makkelijker.

Ouders die zich niet aan de regel van het modelleren houden, sturen gemengde boodschappen naar hun jonge kinderen. Ze vertellen hen aan de ene kant dat iets verkeerd is, terwijl ze hen laten zien dat het goed is.

Kinderen leren alles van hun eigen ervaringen met de wereld om hen heen. Daarom zijn goede voorbeelden duizend keer beter dan de gesproken les.

Het kan in het begin moeilijk zijn om je eigen gedragspatronen te veranderen. Maar als je volhoudt, zul je merken dat het in bijna geen tijd een tweede natuur wordt. Zoals elke gewoonte in het leven, kost het gewoon tijd om je eraan aan te passen. Uiteindelijk zult u merken dat het eigenlijk gemakkelijker is dan worstelen met uw kind.

Je zult echt ontdekken hoe trots je kunt zijn, niet alleen op het gedrag van je kind, maar ook op je eigen vermogen om te onderwijzen. Je zult stralen als je kind leert om alsjeblieft en dank je te zeggen en de juiste toon te gebruiken in een bepaalde situatie.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.