fbpx

Hoe kan je een gelukkig gezin worden

Gelukkig gezin

Het is een nieuw jaar en als 2021 begint vragen we ons af hoe we ons leven kunnen verbeteren. In dit artikel zal ik kijken hoe we het gezinsleven kunnen verbeteren en je tips geven over hoe je een gelukkig gezin kunt zijn. Als je om je heen kijkt, zul je zien dat ja sommige families gelukkiger zijn dan andere. Een manier waarop je je gezinsleven kunt verbeteren is door een blad uit hun boeken te nemen en te kijken naar de manier waarop ze met elkaar omgaan. Enkele van de meest voorkomende gedragingen die ons ervan weerhouden om als een gelukkig gezin te leven, staan hieronder vermeld.

Eerst en vooral moet je er aan denken om zowel een koppel als ouders te zijn. Veel ouders herinneren zich niet dat ze nog steeds een man en vrouw zijn en dat ze geen koppel zijn als ze eenmaal kinderen hebben. Het is belangrijk voor koppels om te onthouden dat er nog steeds quality time als volwassene nodig is. Het is aan te raden dat mama’s en papa’s de tijd nemen om samen door te brengen zonder de afleiding van kinderen. Het is algemeen bekend dat veel ongelukkige gezinnen het gevolg zijn van het feit dat de ouders elkaar verwaarlozen en zich te veel richten op het zijn van een moeder of vader in plaats van een man en vrouw. Er moet een gelijke balans zijn tussen de twee. Als de kinderen eenmaal in bed liggen, moeten mama en papa tijd aan elkaar besteden.

De sleutel tot een gelukkig gezin

Communicatie is de sleutel tot een gelukkig gezin. Het is cruciaal dat familieleden met elkaar praten en daar tijd voor vrijmaken. Ongelukkige gezinnen luisteren vaak niet naar elkaar en drukken hun gevoelens niet uit. In plaats daarvan geven ze dingen op en houden ze zichzelf voor zichzelf. Een gezin moet altijd communiceren. Als een familielid zich terugtrekt of van streek is, is het belangrijk om hem of haar aan te moedigen zich open te stellen en hun gevoelens te uiten, anders kan het een impact hebben op het geluk van het hele gezin.

Ouders moeten de familietradities ontwikkelen en volgen. Iets hebben om naar uit te kijken als familie is een geweldige manier om een band te smeden en zo een gelukkig gezin te creëren. Deze familietradities kunnen jaarlijkse vakanties, dagtochten of regelmatige gezinsmaaltijden zijn.

Regels

Na bovenstaande tips te hebben gesuggereerd, is het ook belangrijk om erop te wijzen dat succesvolle gezinnen regels, gevolgen en grenzen moeten vaststellen. In veel ongelukkige gezinnen zijn er geen regels en consequenties, waardoor kinderen niet weten wat er van hen verwacht wordt. Ze worden snel gestraft, maar zelden geprezen. Het is daarom belangrijk om een duidelijk beeld te ontwikkelen van wat wel en niet mag. Ouders moeten duidelijk dingen vermelden zoals een avondklok om conflicten te voorkomen.

Door het volgen van bovenstaande tips kunnen we helpen om een gelukkig gezin te stichten en zo de tijd die we samen doorbrengen te verbeteren.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.