fbpx

Echtscheiding overleven

Wanneer twee verliefde mensen besluiten zich te vestigen, weten ze niet echt wat hen in de toekomst te wachten staat. Helaas eindigen sommige van de gelukkige verbintenissen in een echtscheiding. Ben jij ook een van hen die nu nadenkt hoe kun je een echtscheiding overleven?

Als twee mensen besluiten te trouwen, beloven ze er alles aan te doen om hun huwelijk te laten slagen en hun liefde sterker te maken. Helaas vallen sommige van deze huwelijken nog steeds uit elkaar, zelfs nadat de echtparen al het beste van zichzelf gegeven hebben. In werkelijkheid eindigt tegenwoordig één op de drie huwelijken in een scheiding.

Het is een feit dat zo veel van deze echtparen die gescheiden zijn alle waarschijnlijke dingen gedaan hebben om hun huwelijk te redden. Deze echtparen gingen naar verschillende workshops, seminars, huwelijkstherapie sessies, en huwelijkscoaching. Ze kochten en lazen zo veel tijdschriften, boeken en eBooks over sterke en duurzame huwelijken. Jammer genoeg boden al deze lectuur en activiteiten niet het antwoord op hun huwelijksellende. Dus besloten ze uiteindelijk te scheiden.

Na de echtscheiding

Vlak na de scheiding voelen deze echtparen zich zo verdrietig dat ze denken dat ze het nooit meer aankunnen. Wekenlang blijven ze alleen maar binnen in huis om te mokken en zich af te vragen wat er werkelijk met het huwelijk gebeurd is en waarom ze het gewoon niet konden oplossen. Het is niet meer dan normaal om door die fase te gaan. En als je nu net zo bent als deze echtparen, bedenk dan dat zovelen in staat waren om een scheiding te overleven. En deze mensen leven nu gelukkig. Net als jij nu doet, mokten ook zij en dachten dat hun leven met de scheiding afgelopen was. Maar ze waren in staat de scheiding te verwerken. En als zij het deden, kun jij het ook.

Optimisme na je echtscheiding

Laat het optimisme van je vrienden en familie je omringen na je scheiding. Laat deze mensen je tonen hoeveel ze om je geven en van je houden. Praat ook met hen over je diepste gevoelens en gedachten, zodat je kunt beginnen los te laten.

Als je het gevoel hebt dat omringd worden door familie en vrienden niet werkt, kun je de hulp inroepen van een psycholoog of psychotherapeut die een expert is in het omgaan met echtscheiding. Het is heel belangrijk dat je in deze periode iemand hebt om mee te praten, want je zult de finaliteit van de scheiding moeten accepteren, zodat je verder kunt beginnen te gaan.

Als je bijvoorbeeld van plan was op vakantie te gaan maar daar de afgelopen jaren niet toe in staat was, is dit het perfecte moment om te ontspannen en tot rust te komen. Nodig je familie en vrienden uit om met je mee te gaan, zodat je van elkaars gezelschap kunt genieten. Vandaag kun je de dingen doen die je graag wilde doen, maar waar je eerder de tijd niet voor had.

Na je scheiding kan begonnen worden met de wederopbouw van een beter leven. Begin met het aanpakken van je persoonlijke problemen die het gevolg zijn van het mislukte huwelijk. Als je dat gedaan hebt, zal een beter leven zeker beginnen en heb je nieuwe hoop. Zeker, een echtscheiding overleven kost tijd, maar het is haalbaar.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.