fbpx

Hoe u het meeste uit uw relatietherapie-ervaring kunt halen

Relatietherapie-ervaring

Hoewel een relatietherapie-ervaring niet iets is om je voor te schamen en meer dan ooit wordt geaccepteerd, is het belangrijk dat je weet dat het resultaat misschien niet is wat je verwacht. In sommige zeldzame gevallen, met de hulp van de hulpverlener, kunt u zich beiden realiseren dat scheiden en uit elkaar gaan beter is voor jou, jouw relatie en jouw gezin.

Relatietherapie is niet bedoeld om gemakkelijk te zijn en er zijn bepaalde dingen die je gaat willen om ervoor te zorgen dat u beiden doen om het meeste uit jouw ervaring te halen en je vooruit te helpen.

Jouw eerste relatietherapie-ervaring

Voordat  je naar je eerste sessie gaat, ga je zitten en schrijf je op wat de doelen zijn die je wilt bereiken als je naar relatietherapie gaat. Wat wil jij in jouw leven? Wat verwacht jij van jouw partner? Welke blokken moet je doorlopen om je doelen te bereiken? Weten wat je doelen zijn geeft je iets om je op te concentreren tijdens de therapie en ervoor te zorgen dat je beiden aan tafel kunt komen om ervoor te zorgen dat je therapiesessies effectief zijn en je op de lange termijn helpen.

De kans is groot dat jouw relatietherapeut je zal leiden naar het maken van de juiste keuzes. Zij zal een therapie gebruiken die je aan het praten krijgt, niet met haar maar met elkaar om jullie problemen op te lossen. De keuzes die je moet maken is jouw houding ten opzichte van relatietherapie en jouw motivatie op de lange termijn, wil je ervoor zorgen dat jouw relatie werkt of ben je klaar om de weg van het scheiden en alleen verder gaan met jouw leven in te slaan?

Hoe haal je het meeste uit je relatietherapie?

Om het meeste uit deze relatietherapie-ervaring te halen, moet je het allebei willen. Het heeft zelfs geen zin om sessies bij te wonen als de focus eenzijdig is. Als jij naar relatietherapie wilt gaan en jouw partner niet, dan zal het resultaat niet effectief zijn. Je wilt ook je houding controleren en ervoor zorgen dat je beiden gefocust bent op het maken van de noodzakelijke veranderingen die je moet maken om ervoor te zorgen dat jouw relatie een succes wordt.

Wees bereid om dingen te accepteren die je niet wilt horen. Relatietherapie kan een pijnlijke ervaring zijn en je kunt gekwetst raken, maar je moet bereid zijn om dingen over jezelf te horen die je niet wilt horen. Het horen van deze dingen en dan het gebruiken van die informatie om jezelf te veranderen, kan net zijn wat nodig is om je relatie te verbeteren.

Communicatie is noodzakelijk

Communicatie is een noodzakelijk onderdeel van elke relatie en als je niet met elkaar communiceert, dan weet je misschien nooit waar de problemen in de relatie liggen en waar je beiden aan moet werken. Je moet relatietherapie benaderen met een open geest en accepteren wat je verteld wordt, je moet bereid zijn om je gevoelens te delen met je partner en hen te laten begrijpen welke problemen je hebt binnen de relatie waar ze aan moeten werken, terwijl je dingen accepteert waar je je op moet richten.

Het is heel belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je relatietherapeut, je moet het gevoel hebben dat je je open kunt stellen en vrijuit kunt spreken voor hen. Het laatste wat je moet doen om het meeste uit je relatietherapie-ervaring te halen is leren van het verleden en dat gebruiken om je toekomst te verbeteren.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.