fbpx

Vraag je je af hoe je een betere ouder kunt zijn?

Wees je ervan bewust dat het meeste van wat kinderen tijdens hun ontwikkeling leren, verworven wordt door observatie en imitatie van wat ze bij anderen zien. Het is heel gewoon om zelfs heel jonge kinderen de maniertjes van hun ouders of oudere broers en zussen te zien vertonen. Kinderen leren van rolmodellen en imiteren gedragingen van degenen die ze bewonderen.

Dit bereikt misschien zijn hoogtepunt in de tienerjaren, wanneer jonge mensen worstelen met het vinden en vaststellen van hun identiteit. De meest dominante figuren in hun leven op dit moment worden heldenmodellen die ze volgen en imiteren.

“Imiteren kinderen volwassenen?” Het antwoord is ja. Het probleem is dat er ook veel andere gemakkelijk verkrijgbare negatieve invloeden zijn voor onze kinderen om te kopiëren in de huidige maatschappij. Kinderen en adolescenten imiteren de handelingen en het uiterlijk van degenen die ze zien in films en op televisie. Jammer genoeg richten die zich meer op ongewenste elementen dan op goede persoonlijke waarden.

Hoewel kinderen wel naar buiten kijken voor rolmodellen, hebben ouders nog steeds de meeste mogelijkheden om het leven van hun kinderen te beïnvloeden.

Je wordt een betere ouder naarmate je je als rolmodel verbetert.

Om je invloed op je kind te vergroten, moet je de hoeveelheid van je eigen blootstelling aan je kinderen vergroten, terwijl je de tijd vermindert dat je kinderen aan invloeden van buitenaf worden blootgesteld. Met andere woorden, als ouder moet je de dominante rolfiguur worden in het leven van je kind.

Naarmate je meer tijd met je kinderen doorbrengt, zul je merken dat je kinderen meer geneigd zijn je te imiteren, dus is het van het grootste belang dat je een goed rolmodel bent.

Als het je doel is een betere ouder te zijn, is het belangrijkste ingrediënt een beter mens te zijn. Wees veilig om te volgen. Wees bereid te leiden. Neem de tijd om het grootste deel van het leven van je kind te zijn.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.