fbpx

Slaapproblemen komen vaak voor

Uit een studie blijkt dat er over de hele wereld miljoenen mensen zijn die last hebben van slaapproblemen. Dit probleem kan een mens duf maken. De prestaties van de persoon gedurende de volgende dag zullen veel onder de maat zijn. Volgens deskundigen moet een mens ‘s nachts 6 tot 8 uur slapen. Anders kunnen er problemen ontstaan die te maken hebben met het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Je moet dus onmiddellijk op zoek naar de geschikte manieren om dit probleem te genezen.

Om dit probleem te genezen moet je de oorzaak van dit probleem opsporen, want er kunnen vele oorzaken voor zijn. Er zijn ook verschillende soorten slaapproblemen. Overslapen, te weinig slapen of veel minder slapen zijn enkele van de veel voorkomende problemen. Als je de oorzaak van het probleem ontdekt hebt, kun je passende maatregelen nemen om het te genezen. Er zijn verschillende manieren waarmee dit probleem verholpen kan worden.

Slaap apneu

Sommige mensen lijden aan een probleem dat Slaap Apneu heet en dat samenhangt met ademhalingsproblemen. Als er een patroon zit in het probleem van slapen, heet dat een Slaapstoornis. Als iemand niet in staat is de slaap te vatten, heet dat Insomnia. Overmatig slapen wordt door medische deskundigen Narcolepsie genoemd. Naast deze slaapproblemen zijn er nog andere soorten, zoals slechte slaapgewoonten, onrustig slapen en slaapgebrek door lichamelijke of geestelijke ziekte.

Deskundigen adviseren een paar stappen om dit probleem te overwinnen.

– Als je slaapproblemen hebt om ‘s nachts goed te slapen, neem dan geen koffie of thee meer na 13 uur. Meer inname van koffie en thee kan problemen veroorzaken bij het slapen ‘s nachts.

– Als je een roker of drinker bent, moet je dat verminderen of als het kan, stoppen met deze gewoonten. Ook deze gewoonten kunnen slaapproblemen veroorzaken.

– Sommige mensen hebben de gewoonte antidepressiva in te nemen en dit moet helemaal vermeden worden. Zo nodig moet je de hulp van je arts inroepen voordat je met deze antidepressiva stopt, want de arts kan ze voor een ander probleem voorgeschreven hebben.

– Het nemen van een zware maaltijd met veel vetten kan een fijne nachtrust verstoren. Het is beter een lichte maaltijd te eten om een goede nachtrust te hebben.

– Het drinken van een kop warme melk of groene of kruidenthee kan ook een ontspannen gevoel geven en een goede nachtrust stimuleren.

Slaapproblemen niet opgelost?

Als je ook na het nemen van deze stappen je slaapprobleem niet kunt verhelpen, moet je onmiddellijk je arts raadplegen. Hoewel het probleem misschien niets met een lichamelijk probleem te maken heeft, zul je je toch gerustgesteld voelen als je een arts raadpleegt en een gedegen advies krijgt. De dokter kan misschien de oorzaken van je probleem opsporen en je manieren voorstellen om van dit probleem af te komen.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.