fbpx

Gezinscoaching

Een modern gezin kan een zeer diverse samenstelling hebben. Het is niet ongewoon dat mensen een gezinscoach inschakelen om een nieuw samengesteld gezin te ondersteunen met gezinscoaching. Gezinscoaching kan de harmonie binnen een gezin ontzettend versterken. Waardoor de leden van het gezin met een fijner gevoel door het leven stappen.

Vele soorten gezinnen

Gezinnen in de 21e eeuw zijn er in alle soorten en maten. Echtscheiding, hertrouwen, ouderschap buiten het huwelijk en een groot aantal andere variabelen hebben ervoor gezorgd dat het kerngezin eerder uitzondering dan norm is geworden. Nog maar een halve eeuw geleden werden kinderen meestal opgevoed in gezinnen met twee biologische ouders, en de kans was groot dat die twee ouders konden rekenen op de steun van uitgebreide familieleden in de buurt. Als iemand zijn eigen opvoeding in twijfel trok, hoefde hij zich alleen maar tot een van deze supporters te wenden voor geruststelling en advies.

Spoel door naar het eerste decennium van de 21e eeuw, en je zult zien dat het traditionele, kerngezin op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Zelfs in kerngezinnen zijn de rollen van huisvrouw en kostwinner geëvolueerd tot iets waardoor het onmogelijk is om een “gemiddeld” gezin te definiëren en aan te duiden. In feite bestaan de stereotiepe rollen van kostwinner en huisvrouw nog maar zelden; de meeste huishoudens hebben het inkomen van twee voltijdse loontrekkenden nodig om rond te komen.

Een andere belangrijke verandering is het ondersteunende netwerk dat ouders ooit hadden. Het was niet ongewoon dat uitgebreide familieleden in elkaars nabijheid woonden, zo niet onder hetzelfde dak. Tegenwoordig trekken steeds meer grootouders naar Spanje of Portugal om hun pensioenjaren door te brengen of zijn nog steeds actief op de arbeidsmarkt, terwijl jongvolwassenen het nest verlaten op zoek naar betere carrièrekansen. Deze trend om gezinnen over de hele wereld uit te smeren, betekent dat er steeds minder ingebouwde ondersteunende netwerken in onze gemeenschappen zijn. Uitgebreide familieleden dienden niet alleen als mentor en rolmodel, maar vaak ook als klankbord of noodverzorger. Ouders en grootouders werden gerespecteerd en er werd naar hen gekeken voor begeleiding in moeilijke tijden. Als samenleving bewonderden en respecteerden wij hun verhalen over uithoudingsvermogen; het overleven van economische uitdagingen, huwelijksproblemen en een groot aantal andere omstandigheden die met hun tijd samenhingen. Als onze rolmodellen inspireerden zij ons om hard te werken en door te zetten.

Gemeenschapsgevoel

Naast de uitgebreide familie hebben we ook ons gemeenschapsgevoel verloren. Onze buren zijn tegenwoordig in wezen vreemden. Steeds minder Amerikanen gaan naar de kerk en daardoor is de steun van de gemeente voor veel gezinnen onbestaande. Forensen en tele-pendelaars verminderen de mogelijkheid om regelmatig contact te hebben met de mensen uit onze eigen omgeving. In plaats daarvan rijden we 50 tot 150 kilometer om te werken met mensen uit nabijgelegen steden. Dat is op zich niet zo erg, maar het vermindert wel ons gemeenschapsgevoel en het ondersteunende netwerk dat we ooit als vanzelfsprekend beschouwden.

Stiefgezin

Stiefgezinnen zijn de meest voorkomende vorm van “niet-traditionele” gezinnen, maar denk eens aan de vele variabelen binnen stiefgezinnen: van twee partners met de voogdij over hun respectieve kinderen tot huishoudens waar de ene partner kinderen heeft en de andere niet. Er zijn nog meer soorten gezinnen: alleenstaande moeders, alleenstaande vaders, grootouders die kleinkinderen opvoeden, meergeneratiehuishoudens, de lijst is eindeloos. Voogdijregelingen na scheiding en echtscheiding zijn bijna net zo uniek als sneeuwvlokjes; geen twee zijn hetzelfde. Het wettelijke en het fysieke gezag worden niet langer automatisch aan de moeder toegekend. Kinderen pendelen steeds vaker wekelijks heen en weer tussen twee huishoudens.

Gezinscoaching

Gezinscoaches zijn zeer geschikt om ouders te helpen aan de veranderende eisen van het gezinsleven te voldoen. Hoewel counseling en therapie in sommige gevallen nodig kunnen zijn, hebben mensen over het algemeen behoefte aan middelen die hen helpen bij belangrijke overgangen, om hen vooruit te helpen, om werk en gezin in evenwicht te brengen. Een gezinscoach kan ouders ondersteunen bij het afstemmen van hun persoonlijke doelen op hun waarden en prioriteiten. Gezinscoaches kunnen ook een breed scala aan onderwerpen behandelen, van het opvoeden van peuters tot tieners, kinderopvang en ouderenzorg en middelen en doorverwijzingen om in contact te komen met bestaande gemeenschapsdiensten. Met een zee van beschikbare diensten, kan het moeilijk en tijdrovend zijn om te bepalen welke dienst het meest geschikt is om aan uw behoeften te voldoen. Een gezinscoach die vertrouwd is met zowel de gemeenschap als de unieke behoeften van het gezin kan de tijd en het giswerk uit de zoektocht halen.

Heeft jouw gezin ook behoefte aan gezinscoaching? Neem vrijblijvend contact met me op. Als ervaren opvoedingscoach help ik je gezin graag door middel van gezinscoaching.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.