fbpx

Gezinscoach om een gespannen omgeving te kalmeren

Gezinscoach kan helpen

Het huwelijk staat centraal in het bestaan van vele families. Hoewel er veel verschillende manieren zijn waarop gezinnen zich over generaties heen kunnen organiseren, is het de instelling van het huwelijk die nieuwe leden introduceert. Een gezinscoach kan helpen om zorgen en emotionele bagage te verlichten door mensen te helpen om uit een eventueel trauma te komen dat binnen een familie wordt veroorzaakt.

Familieband

Hoewel de familie bestaat uit mensen die onvoorwaardelijk van elkaar houden en voor elkaar zorgen, is die band even fragiel als sterk. We zien vaak de gemoederen oplaaien en door het raamwerk heen scheuren. Diepe pijn kan ook worden veroorzaakt door een lid van de familie aan een ander lid van de familie, zelfs zonder dat het de bedoeling is om echt pijn te doen. De ene keuze kan een ander zo diep beïnvloeden dat een beslissing van de ene het hele gezin en zijn bestaan kan beïnvloeden. We hebben vaak gehoord van de rivaliteit en de generatiekloof tussen broers en zussen. Dit zijn niet alleen maar woorden die we lezen in relatiecolumns, waar de kwellende tantes advies geven. Dit zijn zeer reële kwesties.

Gezinscoach en kinderen in het gezin

De kindertijd van elk individu is een zeer beïnvloedbare periode waarin zeer veel lagen van herinneringen worden gevormd. Ze ontvouwen zich de rest van het leven. We erkennen alleen de pre-teens en de tieners als een turbulente periode in de ontwikkeling van een individu, en dat is volkomen waar. Maar de waarden en principes die in een kind worden ingeprent, hoe onbewust of bewust ook, vormen de basis voor zijn of haar karakter voor de rest van het leven. Ze zouden blijven terugkomen op deze herinneringen en de kleine klompjes van wijsheid, humor en kijk op de dingen die ze in dit stadium worden aangeleerd.

Daarom wordt vaak gezegd, dat mensen tegen de tijd dat ze veertig zijn in hun ouders veranderen. Dezelfde groep ouders die in de tienerjaren beklemmend en opdringerig leken, kan “zo juist” lijken als de kinderen zelf de turbulente periode in de rustigere jaren achter de rug hebben. Dit is bijna net zo normaal als de cyclus van het leven.

Praten met je gezinscoach

Een gezinscoach komt binnen in die sombere perioden waarin een of meer van de leden van een gezin het moeilijk hebben vanwege een ander gezin. Praten over het probleem is de eerste stap om het op te lossen.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.
Neem gerust contact met me op.