Inleiding tot Life Coaching
Om veranderingen in je leven aan te brengen moet je eerst erkennen dat er iets moet veranderen.
Dit besef kan ontstaan na het ervaren van moeilijkheden op één of meerdere gebieden in je leven.
Deze kunnen zijn: –
- Eigenwaarde en zelfvertrouwen
- Relaties
- Carrière
Balans tussen werk en privéleven - Gezondheid
- Ouderschap
- Stress
- Slechte gewoontes (roken, overmatig drinken)
- Oefening en voeding
- Schuld en financiën
- Gewichtsverlies
- Angst, depressie en paniekaanvallen
Het is echter belangrijk om te erkennen dat, hoewel veel van deze factoren van invloed zijn op onze levenssituatie, het echt alleen maar symptomen zijn. Het zijn onze kernovertuigingen die onze levenservaring bepalen; die dingen die we geloven en denken over onszelf, anderen en de wereld in het algemeen.
Het verkennen van je kernovertuigingen begint je zelfbewustzijn te verhogen en werkt als een katalysator voor verandering.
Wat is llfe coaching?
Life coaching is een zeer positieve en effectieve praktijk die mensen helpt om belangrijke en betekenisvolle (d.w.z. blijvende) veranderingen in hun leven door te voeren. Hoewel het belangrijk is om je verleden te accepteren en te erkennen, heeft het je inderdaad gebracht tot het punt waar je nu bent, gaat life coaching over het huidige moment en het vormgeven van je toekomst, in plaats van je te richten op je verleden. De rol van een life coach is om je te helpen je levenssituatie in te schatten, zoals die nu is, te kijken naar wat je wilt bereiken in je leven en je vervolgens te helpen beslissen hoe je dat het beste kunt bereiken.
Een llife coach begeleidt, motiveert, verzekert, provoceert en moedigt je aan, maar vertelt je nooit wat je moet doen. Door actief te luisteren, goed te communiceren, vragen te stellen, te interpreteren en te evalueren helpt een coach je en stelt hij instrumenten en technieken voor om je naar de door jou aangegeven resultaten te brengen. Je bepaalt echter het tempo en maakt uiteindelijk de veranderingen en bereikt de gewenste doelen.
Waarom is life coaching anders dan therapie?
Life coaching wordt vaak verward met therapie. Zoals gezegd gaat life coaching over het nu en het positief vooruitgaan bij het vormgeven van je toekomst. Therapie richt zich vaak op gebeurtenissen uit het verleden en de verwerking daarvan. Coaching is gebaseerd op een gelijkwaardig partnerschap waarbij de cliënt en de coach samenwerken om tot een afgesproken resultaat te komen. De therapie neemt de vorm aan van een patiënt/therapeut-relatie die meestal een specifiek therapiemodel volgt.
Als je twijfelt, bieden coaches meestal altijd een eerste consult aan (vaak gratis) om je in staat te stellen je huidige situatie te bespreken en of coaching voor jou geschikt is. Dit geeft je natuurlijk ook de mogelijkheid om met de coach te praten en te beslissen of hij of zij de juiste coach voor je is.
Wat zijn de voordelen van life coaching?
Life coaching verhoogt je zelfbewustzijn en verbindt je met je ware zelf, dat wat je hoogste goed is. Hoewel mensen vaak gevoelens van overweldiging ervaren tijdens coaching, wat een natuurlijk onderdeel is van het proces van verandering, stelt het kijken naar jezelf en je leven op een meer objectieve manier je in staat om duidelijk te zien waar je naartoe zou willen werken en wat je zou willen bereiken.
Coaching is een verkenning van jezelf en onthult vaak nieuwe interesses, passies en andere paden die je moet volgen.Een positieve verandering op één gebied in je leven heeft natuurlijk invloed op andere gebieden in je leven. Door je kernovertuigingen aan te spreken is het mogelijk om op veel gebieden in je leven tegelijkertijd veranderingen te bewerkstelligen. Nieuwe manieren van zijn reiken verder dan jezelf en hebben invloed op je familie, vrienden en degenen met wie je in contact komt. Coaching moedigt je aan om grenzen en beperkingen die je misschien op jezelf hebt gelegd weg te nemen. Dit kan ertoe leiden dat je creatiever, proactiever en gemotiveerder wordt om te slagen. Uiteindelijk gaat het bij coaching om het herstellen van je natuurlijke balans en om je te helpen een gezonder, gelukkiger en meer voldaan leven te leiden.
Hoe lang duurt coachen?
Er zijn geen harde en snelle regels voor de duur van coaching. De meeste coaches zullen enkele coachingsessies aanbieden die voor sommige mensen net zo effectief kunnen zijn als een coachingschema. Het is echter gebruikelijker om een minimaal coachingschema te boeken en meer toe te voegen, of zelfs minder te nemen als dat nodig is. Coachingsessies duren meestal tussen de 60 en 90 minuten en vinden één keer per week plaats.
Studies hebben aangetoond dat het 21 dagen duurt om een gewoonte, of een nieuwe manier van zijn, te vormen. Met dit in gedachten, en in mijn ervaring, is een coachingschema van zes, een uur, wekelijkse sessies genoeg om een belangrijke verandering te maken om je op het pad te zetten naar een nieuwe manier van zijn. Vergeet niet dat het je waarschijnlijk vele jaren heeft gekost om het punt te bereiken waar je nu bent en dat het dus ook tijd zal kosten om veranderingen door te voeren. Dit wil niet zeggen dat je het als moeilijk of onmogelijk moet beschouwen. Alles waar je je geest op richt, kan worden bereikt.
Waar vindt coaching plaats?
Dit is afhankelijk van je locatie. De meeste coaches bieden face to face en telefonische coaching aan met extra ondersteuning per zoom, telefoon en e-mail.
Je kunt tijdens het eerste consult bespreken wat het beste voor je is. Sommige coaches rekenen verschillende tarieven voor face to face en telefonische coaching, dus het is raadzaam om dit met hen te bevestigen.
Wat maakt een goede life coach?
Naar mijn mening heeft een goede life coach diverse levenservaringen en heeft hij of zij een erkende kwalificatie. Een goede life coach zal ondersteunend, vriendelijk, professioneel, eerlijk, empathisch, georganiseerd, intuïtief en objectief zijn. Hij of zij zal je overtuigingen, doelen en wensen respecteren, terwijl hij of zij mogelijkheden creëert om deze te verkennen en zo tot nieuwe acties te komen die resulteren in de door jou gewenste coachingsresultaten. Een goede coach zal in je geloven, wanneer je niet in jezelf gelooft, en zal je uiteindelijk helpen inzien dat je alles in je hebt om je te helpen bereiken wat je wenst. Een goede coach zal het gesprek voeren, d.w.z. dat hij of zij over het algemeen ook behoorlijk gelukkig, gezond en voldaan zal zijn!
Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.