fbpx

Depressie laten behandelen door psychotherapeut

Als je lijdt aan depressie, en/of angst, weet je hoe het snel je wereld kan overnemen. Je familie en geliefden lijden er ook onder, omdat ze zich hulpeloos voelen en niet weten wat ze moeten doen.

Met de hulp van een psychotherapeut zul je de bron van je depressie kunnen opsporen, als je dat nog niet gedaan hebt. Je zult ook enkele oplossingen en antwoorden kunnen bedenken die kunnen aangeven waarom je vatbaar bent voor deze ziekte (genetica, enz…). Verslaving hangt nauw samen met depressie, en dit kan je manier zijn om ermee om te gaan, of jezelf ‘zelfmedicatie’ te geven. Je doet eigenlijk meer kwaad dan goed als je drugs of alcohol aan je problemen toevoegt.

Verschillende soorten depressie

Er zijn verschillende soorten depressie, van milde (denk aan de ‘blahs’ van februari) tot veel ernstiger soorten zoals manisch-depressieve of bi-polaire stoornis. De effectiviteit en duur van de behandeling hangen af van de ernst van je depressie.

Het is een goed idee om afspraken zo mogelijk voor dezelfde dag en tijd te boeken; zo ontstaat een routine, en wordt het waarschijnlijk iets waar je werkelijk naar uitkijkt. Een psychotherapeut zal je in gesprek brengen, zodat je zelf met een aantal antwoorden en oplossingen kunt komen. Ze weten de meest effectieve vragen te stellen, om je aan het denken en aan het denken te zetten.

Psychotherapeuten bestoken je niet alleen met vragen; dat is niet de hele reden waarom ze er zijn. Op basis van je unieke situatie en levensstijl komen ze met technieken en tips die je in je dagelijks leven kunt gebruiken om je te helpen met je depressie om te gaan. Ze kunnen je bepaalde ademhalingstechnieken aanraden, of zelfs enkele boeken om te lezen. Ze zullen je strategieën aanreiken over hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan. Ze kunnen je zelfs aanraden je aan te sluiten bij een plaatselijke steungroep: dit is uiterst heilzaam als je geleden hebt onder het verlies van een geliefde, en dat de oorzaak is van je depressie.

Vaak ben je in staat je psychotherapeut dingen te vertellen die je nooit zou vertellen aan de mensen die dicht bij je staan. Ze geven een objectieve kijk op je leven en je situatie. Geliefden en vrienden kunnen hardvochtig zijn, en ook al proberen ze te helpen, de zaken nog erger maken.

Ontmoet een paar psychotherapeuten persoonlijk om een indruk te krijgen van hoe jullie met elkaar overweg kunnen. Je moet je helemaal op je gemak voelen bij hen, dus moet je eerst een ontmoeting met hen hebben.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.