fbpx

De term depressie

Veel mensen gebruiken de term depressie erg losjes. We zeggen graag “ik ben depressief” om te zeggen dat we ons verdrietig voelen, in de put zitten of gewoon overdreven dramatisch doen over dingen. We weten dat depressief zijn en verdrietig zijn synoniem zijn of elkaar eerder overlappen in betekenis (geen twee woorden in de Engelse taal zijn volkomen synoniem) maar dit is verre van juist.

Depressie houdt wel degelijk in dat je je verdrietig voelt, maar mensen die verdrietig zijn, zijn niet altijd depressief. Depressie is, om te beginnen, een veel intenser verdriet. Het is een droefheid die dieper zit en niet lijkt te wijken. Het achtervolgt de lijder en conditioneert zijn leven op een manier die droefheid niet doet. Depressieve mensen verliezen hun belangstelling voor de dingen die ze graag deden, voor het socialiseren en het ontmoeten van hun vrienden, ze lijden aan slapeloosheid of onregelmatig slapen, voelen zich de hele tijd moe en hebben geheugenverlies – dit is om maar een paar dingen te noemen.

Depressie is er om te blijven, tenzij je er iets aan doet. Het gaat zelden vanzelf over, vooral als je situatie niet verandert. Je kunt depressief zijn door ernstig alcoholmisbruik of drugsmisbruik, maar je kunt ook lijden aan een postnatale depressie, een depressie als gevolg van een trauma of het verlies van iemand die je liefhad. Depressie is zo’n complexe en gevarieerde aandoening waarvan er zo veel verschillende soorten zijn.

Behandeling van depressie

Behandeling is er een van verschillende. Mensen met depressie hebben iemand nodig om mee te praten en hen uit hun toestand van depressie te helpen. Ze zouden gebruik kunnen maken van de diensten van een psycholoog (misschien psychotherapeuten of een cognitief gedragstherapeut). Soms is depressie het gevolg van vastgeroeste gedachtenpatronen, manieren om de wereld te zien die veranderd moeten worden. Een gekwalificeerde therapeut kan helpen de negatieve opvattingen van een depressieve persoon te veranderen.

Helpt medicatie?

Medicatie kan een heel belangrijk aspect zijn bij de behandeling van depressie. Dit komt omdat depressie ook een lichamelijke aandoening is, net als diabetes. Ze wordt veroorzaakt door bepaalde veranderingen in de hersenstructuur en in het evenwicht van speciale hersenchemicaliën, neurotransmitters genoemd. Langdurige stress op de hersenen kan leiden tot deze veranderingen die iemand depressief maken. Er zijn verschillende medicijnen die je voorgeschreven kunt krijgen om je door je depressie heen te helpen.

Tricyclische antidepressiva, selectieve serotonine heropname remmers en serotonine-norepinefrine heropname remmers zijn de voornaamste groepen. In elk van deze drie zijn er veel verschillende medicijnen die gebruikt kunnen worden. Vaak moeten depressieve mensen jongleren en verschillende medicijnen uitproberen, want wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Idealiter maak je van beide het beste en neem je zowel medicijnen als ga je naar een therapeut. Als je je alleen voelt en je voortdurend afvraagt of je de enige bent die zich voelt zoals je doet, dan zou je groepstherapie kunnen proberen. In groepstherapie deel je je ervaringen met andere mensen met dezelfde aandoening. Het kan een enorme opluchting zijn en je helpen er beter mee om te gaan: om te horen hoe mensen diezelfde ervaringen doormaken waarvan je dacht dat alleen jij ze had.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.