fbpx

Echtscheidingstherapie

Het huwelijk is voorbij en het is tijd om verder te gaan. Je hebt geen echtscheidingstherapeut meer nodig, je hebt een advocaat nodig, toch? Fout. U heeft beide nodig. Echtscheidingen zijn in het beste geval pijnlijk en kunnen in het slechtste geval jarenlang emotioneel en financieel verwoestend zijn. Werken door middel van de kwesties tijdens het juridische proces door middel van echtscheidingstherapie kan bespaart u beiden, en de kinderen als je er een hebt, diepere wonden en geld.

Echtscheiding brengt het slechtste naar boven

Pijn, vooral emotionele pijn, stuurt je terug naar de wonden uit je kindertijd. In de loop van het huwelijk bent u al vele malen teruggevoerd naar uw kindertijd.
Hoe vaak heb je niet gedacht:

  • Hij/zij behandelde je net zoals mamma of pappa deed?
  • Deed hij/zij je denken aan een van je ouders?
  • Heeft hij/zij je behandeld als een 5-jarige?
  • Voel je je net een 5-jarige?
  • Is dat wat mama/papa vroeger deed?

Je onopgeloste gevoelens van afwijzing, verlatenheid en niet goed genoeg zijn liggen daar aan de oppervlakte. Toen je een kind was pakte je misschien je speelgoed en ging je naar huis om te mokken of te huilen. Nu is de inzet veel groter en het “speelgoed” is veel meer waard.

Angst en boosheid verkleinen je perspectief

Wanneer je reptielenbrein geactiveerd is, ben je letterlijk niet in staat om de lange termijn gevolgen van je acties te zien. Het reptielenbrein is het deel van je dat zich op elke mogelijke manier wil verdedigen of zo snel mogelijk wil vertrekken. Je vermogen om mogelijkheden te zien is gereduceerd tot het onmiddellijke, niet tot 5 jaar verder. In een echtscheiding houdt dit acties in zoals:

  • Verwijten maken, beschimpen en schelden
  • De kinderen in het midden van uw problemen plaatsen
  • Het uitgeven van letterlijk tienduizenden, zo niet meer dan 100 duizend dollar aan advocaten om wraak te nemen

De emotionele wonden die u aan elkaar toebrengt, zullen doorwerken in eventuele toekomstige relaties. Hoewel er altijd therapie beschikbaar is na de echtscheiding, zult u minder therapie nodig hebben en meer geld overhouden als u samenwerkt om uw geschillen bij te leggen.

Echtscheidingstherapie heeft een ander perspectief dan huwelijkstherapie

Er zijn momenten waarop mensen gewoon niet bij elkaar moeten blijven. Als het tijd is om het huwelijk wettelijk te beëindigen, zal de relatie blijven bestaan als er kinderen zijn. Zonder kinderen zijn er mogelijkheden om de relatie niet voort te zetten, maar je zult altijd het verleden met je meedragen. De vraag is of het verleden u zal tegenhouden.

Echtscheidingstherapie is erop gericht u te helpen de pijn van uw persoonlijke gevoelens en die tussen elkaar te verwerken. Daarnaast zal het u helpen om naar de toekomst te kijken in plaats van in het verleden te blijven hangen. Hopelijk zal ieder van jullie in staat zijn om genezing te bereiken.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.