fbpx

Communicatie in het Huwelijk

Als twee mensen trouwen, maken ze plannen om voor altijd bij elkaar te blijven. Tot de dood ons scheidt, zoals het oude gezegde luidt. Maar om een huwelijk te laten werken, moeten beide partijen communiceren. Communicatie in het huwelijk is uiterst belangrijk als je hoopt er voor de lange duur in te blijven. Er is een reden waarom er tegenwoordig zo veel echtscheidingen zijn en dat is omdat er niet meer gecommuniceerd wordt in het huwelijk. Om een huwelijk te laten slagen moet je nooit boos naar bed gaan, je moet altijd met je partner communiceren over je gevoelens en je moet allebei je steentje bijdragen om de liefde zo lang als menselijk mogelijk te laten duren.

Ga nooit boos naar bed

Het klinkt cliché, maar het is belangrijk dat er in het huwelijk altijd communicatie is. Sommige mensen communiceren door ruzie te maken. Dat is nu eenmaal de manier waarop sommige mensen hun gevoelens kenbaar maken. Er is echt niets mis met ruzie maken, het is gezond genoeg; zolang het maar niet de hele tijd is. Als je als stel ruzie gaat maken, is het belangrijk dat je je meningsverschillen oplost voor je gaat slapen. Ze zeggen dat als je boos naar bed gaat, je wakker wordt met een onzichtbare muur tussen jullie tweeën die heel moeilijk te doorbreken is. Sluit dus voor je trouwt een pact om je meningsverschillen altijd te verzoenen voor je naar bed gaat en je zou een lang en gezond huwelijk moeten hebben. Dat is de eerste sleutel tot communicatie in het huwelijk.

Je gevoelens

Veel mensen houden er niet van om hun gevoelens kenbaar te maken. Ze hebben het gevoel dat het hen kwetsbaar maakt of dat het hen op een of andere manier zwak doet lijken. Maar als je trouwt, wordt deze persoon verondersteld zowel je beste vriend als je geliefde te zijn, dus je moet hem alles kunnen vertellen. Communicatie in het huwelijk betekent die persoon vertellen wat je bezighoudt, wat het ook is. Als je het gevoel hebt dat je partner je verwaarloost, vertel het hem dan. Als je vindt dat de ander graag te veel uitgaat en te veel geld uitgeeft, zeg het hem dan. Als je in je huwelijk nooit communiceert, zal de ander nooit weten dat hij of zij iets doet om je te kwetsen en dit kan weer een muur tussen jullie beiden bouwen. Praat dus altijd over je gevoelens en je zult snel zien dat jullie tweeën nog hechter worden dan voorheen.

Relatietherapie

Als je in het huwelijk niet lijkt te kunnen communiceren, is het misschien het beste om relatietherapie te zoeken. Deze relatietherapie moet door jullie beiden bijgewoond worden om effectief te zijn. Haast je niet zomaar naar een scheiding als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat. Je bent getrouwd omdat je verliefd werd op die persoon en je jezelf voor de lange termijn bij die persoon zag, dus gooi het niet zomaar allemaal weg over een of twee meningsverschillen. Zoek professionele hulp, zodat je in het huwelijk kunt communiceren en het vol kunt houden tot de dood jullie scheidt.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.