fbpx

Leer meer over de bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door extreme en wisselende stemmingen, energie en gedrag. Mensen met een deze stoornis hebben een onstabiel en irrationeel denken, ze kunnen zich op sommige momenten overdreven opgewonden en hyperactief voelen, tijdens deze hyperactiviteit nemen ze vaak roekeloze en impulsieve beslissingen.  Op andere momenten kunnen ze ernstige depressie, verdriet en traagheid voelen.  Ze ervaren hoge en lage gemoedstoestanden zoals twee uiteinden van een touw of schaal, zoals in een pH-schaal, vandaar de naam “bipolaire” stoornis die verwijst naar twee polen van emoties. Mensen met een deze stoornis kunnen waanideeën en hallucinaties ervaren, hoewel er veel mildere symptomatische momenten zijn waarin hun normale leven niet wordt onderbroken. Bipolaire stoornis staat ook bekend als “maniakale depressie”.

Symptomen

Het gaat om verdriet, overmatig geluk, ongewoon hoge geslachtsdrift, slapeloosheid, suïcidale gedachten en pogingen, rusteloosheid, vergeetachtigheid, langzaam praten, minder geslachtsdrift, oncontroleerbaar huilen, om er maar een paar te noemen.

Soorten

Bipolaire I-stoornis

Deze type I-stoornis wordt gekenmerkt door extreem excentriek gedrag waarbij de stemming of de emotiepool (hoog of laag) zich manifesteert in een ernstige en langdurige toestand. De extreem hoge stemmingen duren minimaal een week, terwijl de extreem lage stemmingen minimaal twee weken duren. In dit geval is medische zorg nodig.

Bipolaire II-stoornis

De stoornis van type II is niet zo extreem als die van type I, er zijn zeker grillige bipolaire stemmingen, maar het geval kan minder moeilijk te beheersen zijn.

Cyclothymische stoornis

Dit type stoornis heeft een zeer lange periode van symptomatische expressie, maar met minder intensiteit. Bij kinderen en tieners worden de symptomen gedurende minimaal 1 jaar vertoond, terwijl de volwassenen minimaal 2 jaar de symptomen vertonen.

Oorzaken

Er is nog geen bewezen oorzaak van een deze stoornis.

Diagnose en behandeling

Symptomen zijn de belangrijkste manieren om een geval te vermoeden waarna een psychiater moet worden uitgenodigd of bezocht voor een psychiatrische evaluatie en een juiste diagnose.

Gebruik van drugs: Antipsychotica, antidepressiva, stemmingsstabilisatoren, kalmerende middelen etc. kunnen worden gebruikt, echter met een duidelijk doktersvoorschrift. Het is bekend dat drugsgebruik de symptomen van een bipolaire stoornis verergert.

Psychotherapie: Dit omvat cognitieve gedragstherapie, psycho-educatie, interpersoonlijke en sociale ritme-therapie en gezinsgerichte therapie.

Elektroconvulsietherapie:  Dit is het gebruik van elektrische schokken en epileptische aanvallen om de hersencellen te stimuleren en een chemische balans op te wekken.

Kom je er zelf niet uit? Praten helpt. Groei(s)tof helpt je graag.