fbpx

Je beste vriendin verhuist en heeft je nodig

Je beste vriendin verhuist duizend kilometer, je tante gaat met pensioen of de familie van je broer wordt overgeplaatst. Ze verhuizen van Lier naar Saint Tropez en jij woont in Kessel.

Verhuizen is traumatisch en je wilt helpen, maar toch weet je misschien niet wat je kunt doen. Wees niet verlegen. Je best vriendin verhuist en heeft je nodig! Hier zijn tips die je kunnen helpen:

* Wek, voor ze verhuizen, enthousiasme op door positieve dingen te vinden om over de stad van bestemming te zeggen.

  •  “Ik heb er altijd al willen wonen.”
  •  “Je zult dicht bij het strand zijn! Ik ben jaloers.”
  •  “Je kunt er een grote hond krijgen.

Denk je dat ze zicht vergist?

* Denk je dat ze zich vergissen? Het is net als praten met iemand die gaat trouwen. Voordat ze verloofd zijn, wil je openhartig zijn. Als ze eenmaal de datum hebben vastgesteld, is het een liefdesfestijn.

* Geef cadeautjes die de overgang gemakkelijker maken. Ideeën? Cadeaubonnen voor winkels in de nieuwe stad van je vriend. Abonnementen op amusement, culturele of sportevenementen.

* Als iemand echt nerveus is, of als hij of zij na de verhuizing met een nieuwe baan begint, geef dan het geschenk van groei. Veel coaches en counselors accepteren cadeaubonnen, als de cliënt enthousiast is over het doen van het werk.

* Bel op de inpakdag en de verhuisdag. Bel wanneer je vriend in zijn nieuwe huis moet aankomen. Stuur brieven en kaarten — tastbaarder dan e-mail.

* Als je op bezoek komt, help je vriend dan te zien wat er goed is: “Geweldig winkelen.” “Geen verkeer!”

* Wees niet veroordelend. Sommige plaatsen zijn echt giftig voor sommige mensen.

Conclusie

Verhuizen is als alleen op een oceaanreis vertrekken zonder kustwacht die beschikbaar is als je een storm tegenkomt. Een schip heeft geavanceerde communicatie apparatuur aan boord en blijft in contact met de thuishaven.

Als een vriend verhuist, ben jij de thuishaven. Help je vriend en zoek, als er stormen losbarsten, specialisten die kunnen helpen. Je vriendin zal veranderen en groeien en, geloof het of niet, jullie vriendschap zal rijker en bevredigender zijn nadat ze veilig op de andere oever is geland.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.