fbpx

Ben jij therapie klaar?

Ik heb een buitengewone reeks mensen die me elke maand opzoekt mannen, vrouwen, tieners, kinderen iedereen die snel echte resultaten wil van een psychotherapeut. Als de e-mail of het telefoontje binnenkomt en ik zie of hoor de zin die ik wil, haal ik opgelucht adem. Ik weet dat deze mensen “therapie klaar” zijn.

Het contrast is als ik lees dat mijn man dit nodig heeft of mijn dochter dat heeft of mijn moeder dat wil dit allemaal eerste aanwijzingen voor me zijn dat de persoon die contact met me opneemt het moeilijk kan hebben in een relatie – vriendschap, familie, partner of collega en dat hun oplossing is hulp te zoeken om die persoon te laten veranderen. Op het eerste gezicht is het logisch – je maakt me ongemakkelijk dus wil ik dat je verandert. Maar een bewuster mens zou kunnen zeggen – ik laat dit ongemak in mijn leven bestaan, hoe kan ik mezelf toerusten om een verandering te beïnvloeden.

Cliënt is therapie klaar

Therapie-klare cliënten zijn op een plaats in hun leven gekomen waar ze persoonlijk lang genoeg met hun uitdaging geleefd hebben. Deze mensen zijn op een missie. Ze kunnen te maken hebben met depressie, angst, onbevredigende (of misbruikende) relaties, trauma, eetstoornissen of paniekaanvallen. Soms hebben ze zelf geprobeerd een oplossing te beredeneren en sommigen hebben praktische veranderingen aangebracht met wisselend succes. Een cliënt kan speciaal naar me toe komen om psychotherapie te krijgen nadat hij andere therapieën geprobeerd heeft, of nadat hij met zijn huisarts gesproken heeft en al maanden of zelfs jaren medicijnen gebruikt. Hoe het ook zij, cliënten die klaar zijn voor therapie zijn hongerig naar verandering.

Ik had enkele jaren geleden een verrukkelijke man van in de 50 bij me komen die resultaat wilde met een eetstoornis waar hij al jaren mee worstelde. Hij had geprobeerd meer te eten, maar in feite was zijn dieet relatief beperkt, tot op een punt waar het invloed had op zakenlunches, maaltijden met zijn gezin en zijn algemene lichamelijke gezondheid en zelfrespect. Hij was het zat, op een missie en beslist klaar voor therapie. Zo klaar zelfs, dat zijn proces slechts twee sessies met een tussenpoos van een maand in beslag nam.

Binnen enkele weken had hij een enorme mentaliteitsverandering over voedsel en veranderde zijn relatie ermee volledig – bijna niets was buiten zijn comfortzone om te proberen. Twee sessies! Dat is tijdtechnisch niet enorm ongewoon als iemand die klaar is voor therapie zijn gedrevenheid combineert met een moderne, praktische therapie als psychotherapie (sommige mensen kunnen er iets langer over doen om hun resultaat te bereiken, 3 misschien 4 sessies, sommigen tot 6 sessies meer dan dat is zeldzaam).

Mindset en motivatie is alles. Als de gedachte om nog een maand (of nog een dag) te leven met een mentale of emotionele debiliteit ongemakkelijker is dan actie ondernemen en googelen naar ‘psychotherapeut in Westerlo of waar dan ook, dan weet je dat je tot een categorie cliënten behoort die een psychotherapeut als ik graag zal zien en vereerd zou zijn om mee te werken.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.