fbpx

Kun je autisme genezen

De vraag stellen “kun je autisme genezen” is een controversiële vraag. En brengt vaak een verhitte discussie op gang over wat dit woord werkelijk betekent voor autisme. Maar, hoe zit het met het woord “herstellen”. Speelt dit een rol in de taal van de behandeling van autisme?

“Autisme is te genezen.” Dit is een verklaring die sommige mensen gebruiken om aan te geven dat autisme een ziekte of gezondheidstoestand is die overwonnen kan worden. Anderen hebben heftig betoogd dat autisme helemaal geen ziekteproces is, en dat er dus niets te genezen valt. De traditionele medische gemeenschap standpunt is dat er geen genezing voor autisme en alleen ondersteunende behandeling dergelijke gedragsverandering en medicinale therapieën zijn opties waard om na te streven.

Het concept genezen

Om het concept van genezing volledig te begrijpen moeten we een onderscheid maken tussen wat gewoonlijk ‘genezen’ wordt genoemd (een terugkeer naar een eerdere gezondheidstoestand voordat een verandering had plaatsgevonden) en ‘herstel’ (de handeling van het herwinnen van gezondheid die eerder verloren was gegaan). Traditionele geneeskunde beseffen dat er geen bekende genezing voor autisme is. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn, waaronder biomedische autisme interventies die individuen kunnen helpen op het autisme-spectrum, zoals dieet dat betekent glutenvrij en cafeïnevrij dieet en/of het specifieke koolhydraat dieet, voedingssuppletie-interventie (inclusief multivitamine/mineralen), Methyl-B12-therapie, Respen-A, hyper bare zuurstoftherapie, ontgifting, anti-schimmelbehandeling, en nog veel meer, evenals niet-biomedische therapieën met inbegrip van toegepaste gedragsanalyse (ABA), spraak- en beroepsinterventie. De traditionele geneeskunde heeft zelfs behandelingen die meestal medicijnen zijn zoals Risperdal om afwijkend gedrag te onderdrukken. Geen van deze behandelingen is echter zo dat je autisme ermee geneest.

Kun je autisme genezen of herstellen?

Ik gebruik het woord ‘genezen’ niet in mijn consulten, internet postings, lezingen of geschriften bij het bespreken van de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn voor individuen op het autisme-spectrum. In plaats daarvan is het meest geschikte woord dat ik gebruik ‘herstellen’ of er mee “leren omgaan”. Hier is een analogie. Als je een ongeluk hebt en je arm breekt, en je gebroken arm geneest tot het punt dat de beweging wordt hersteld en het lijkt niet te onderscheiden van voor het ongeluk zou dit wijzen op een herstel van je blessure. Je arm zou echter nog steeds het letsel hebben opgelopen en daarom is een absolute genezing van het ongeval (en de daaropvolgende gebroken arm) niet mogelijk. Je hebt de gebroken arm nog steeds. De normale functie van uw arm is echter hersteld… je bent hersteld!

Een soortgelijk concept geldt voor autisme. Kinderen (en ook tieners of volwassenen) worden niet genezen van hun autisme. Sommige mensen kunnen ermee leren omgaan, waardoor ze hun diagnose naar een minimum kunnen herleiden of soms zelfs verliezen en het niet meer te onderscheiden is van hun leeftijdsgenoten. In deze gevallen is hun autisme er nog steeds, maar zijn de meeste of bijna alle symptomen van hun aandoening verdwenen, en functioneren ze nu meer typisch voor andere mensen. Maar ze zullen altijd hebben hebben wat geclassificeerd is als autisme. Dus wat denk je? Kun je autisme genezen?

kun je autisme genezen