fbpx

Succesvol willen zijn

In mijn psychotherapiepraktijk zeggen cliënten vaak tegen me: “Ik wil gelukkig zijn!” We gaan dan aan de slag om het werkelijkheid te maken. Als psychotherapeut weet ik dat je gewoonten, je relaties, je omgeving, en vooral wat je erover denkt meer bepalen over hoe gelukkig je bent dan je genen dat doen; omdat ik zoveel mensen heb zien uitzoeken hoe ze hun doelen kunnen bereiken en hun eigen geluk kunnen creëren. Je kunt elk deel van je leven verbeteren dat je wilt: je relatie met jezelf, je relaties met anderen, je werkleven, je thuisleven, en zelfs je gezondheid. De volgende stappen zullen je helpen elk doel te bereiken dat je voor jezelf stelt.

Vier stappen naar succes

(1) Kies het doel.

(2) Verdeel het in kleine, niet-intimiderende stappen.

(3) Doe iets. (Als je jezelf er niet toe kunt zetten om het te doen, heb je de stappen niet klein of gemakkelijk genoeg gemaakt – ga terug naar stap 2).

(4) Vier wat je gedaan hebt (ja, elke kleine stap).

Voorbeeld van de weg naar succes

Bijvoorbeeld, stel dat je meer lichaamsbeweging en muziek in je leven wilt, en je kiest voor een cursus volksdansen. Breek het doel op in behapbare stappen: (1) bel rond om uit te vinden welke lessen er beschikbaar zijn; (2) kies een les om aan deel te nemen; (3) schrijf je in voor de les; (4) ga naar de eerste lesbijeenkomst; (5) evalueer de les om te zien of het een goede les is voor jouw doeleinden.

Deze stappen lijken misschien simplistisch, maar dat is het idee. Maak het zo gemakkelijk mogelijk om elke stap te doen. Op die manier raak je niet ontmoedigd door “ik kan het niet” voordat je begint.

Doel stellen

Door je doel op te delen in zo klein mogelijke stappen wordt het gemakkelijker om de volgende fase te bereiken: Iets doen. Velen van ons weten hoe je doelen moet stellen, maar niet hoe je ze moet bereiken, dus hebben we onszelf keer op keer “bewezen” dat we mislukkingen zijn. Dat is helemaal niet waar. De mislukking ligt in het niet voltooid hebben van de rest van de Vier Stappen naar Succes.

Je hebt zojuist de derde stap naar je doel zo eenvoudig mogelijk gemaakt, dus er zijn geen redenen om hem niet te nemen. Ga je gang, en concentreer je alleen op de derde stap: Doe iets.

Nadat je de derde stap hebt gezet, vier feest. Erkenning van wat je hebt bereikt is belangrijk. Het helpt ook om elke stap die je zet in de richting van je doel te vieren als je hem zet. Op die manier raakt uw energie niet op voordat u succes hebt, en blijft u uzelf aanmoedigen terwijl u doorgaat.

Waar is da feesje?

Je kunt het gewoon vieren door in de spiegel te kijken en te zeggen: “Gefeliciteerd, je hebt zojuist de eerste (tweede, derde) stap gezet in de richting van je doel.” Of je viering kan uitgebreider zijn, zoals het toosten op je prestatie met een vriend of twee. Het kan zelfs een groot feest worden. Het belangrijkste is dat je iets doet om ervoor te zorgen dat je merkt dat je enig succes hebt gehad, hoe klein ook. Het is deze viering die je de moed en het vertrouwen zal geven om helemaal door te gaan met het bereiken van je doel.

Als je je doel hebt bereikt, ga dan terug naar de Vier Stappen en kies een nieuw doel; volg dan de stappen opnieuw. Herhaal dit totdat je hebt gecreëerd of bereikt wat je wilt.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.