Communicatie in het Huwelijk – 3 manieren om je echtgenoot meer te laten praten
Hoe vaak ben je al gefrustreerd weggelopen van een gesprek met je echtgenoot en dacht je bij jezelf: “hoe krijg ik mijn man zo ver dat hij meer praat?” Als je iets bent zoals ik was is het antwoord: veel. Goede communicatie in het huwelijk is even vitaal als seks om een stel intiem en uiteindelijk bij elkaar te houden. Het goede nieuws is dat het mogelijk is je echtgenoot meer aan het praten te krijgen. Dit artikel bekijkt 3 manieren om precies dat te doen en de effectieve communicatie te bereiken die je altijd al in je huwelijk gewild hebt.
Kies het juiste moment
Spring niet op je echtgenoot af zodra hij na een dag hard werken door de deur komt en verwacht dat je een zinvolle communicatie met hem kunt hebben. Mannen zien hun huis als een toevluchtsoord, een plek waar ze alles kunnen vergeten wat er overdag gebeurd is. Laat hem even tot rust komen en de kans is groter dat hij ontvankelijk is.
Wees respectvol
Nu weet je net zo goed als ik dat er moeilijke onderwerpen zullen zijn die je gewoon met je man moet bespreken, zoals geld, de kinderen of werkproblemen. Vermijd dat je die lastige gesprekken begint met sarcasme, veroordelende uitspraken en belachelijk maken. Uitspraken als “je praat nooit tegen me of “je bent zo moeilijk om tegen te praten” geven je misschien even een beter gevoel, maar ze werken averechts. Je man zal handelen op de manier die jij verwacht en dichtklappen. Dus hoewel het misschien heel moeilijk is, wees aardig. Gebruik een rustige toon. Het vergroten van het besef van je man dat hij geliefd en geaccepteerd is, zal je man aanmoedigen dat het “veilig” is om met je te praten, dat hij een kans heeft begrepen te worden.
Wees een goede luisteraar
Mannen en vrouwen zien praten anders. Vrouwen praten om zich van stress en last te ontlasten, terwijl mannen praten als contraproductief zien. Wil een man meer praten, dan moet de vrouw minder praten. Als je man zich een beetje voor je openstelt, grijp dan de gelegenheid aan om hem niet te onderbreken of met woorden te bestoken, maar om een goede luisteraar te worden. Richt je in plaats daarvan op onuitgesproken communicatie, zoals oogcontact, knikken en glimlachen. Als zijn woorden zijn opgedroogd, stel dan een vraag, maar gedraag je niet als een ondervrager, die snel achter elkaar vragen afvuurt. Laat hem zijn gedachten verzamelen.
Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.