fbpx

Wat is autisme en wat zijn de oorzaken van autisme?

De oorzaak van autisme?

Autisme is per definitie een psychiatrische ontwikkelingsstoornis die zich meestal manifesteert in de vorm van communicatiestoornissen, korte aandachtsspanne en sociale problemen. Kinderen die autistische kenmerken vertonen zullen niet op dezelfde manier met elkaar omgaan en spelen als een typisch kind zou doen. Jaren geleden was autisme ongelooflijk zeldzaam en werd het bijna nooit bij kinderen aangetroffen. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 1 op de 110 kinderen vandaag de dag de diagnose autisme krijgt. Dat aantal was 40 jaar geleden nog ongehoord.

Autisme is de meest ernstige aandoening in wat het autismespectrum wordt genoemd; sommige minder ernstige aandoeningen in ditzelfde spectrum zijn Pervasive Developmental Disorder of PDD, Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified, Rett Syndrome, Childhood Disintegrative Disorder en Asperger’s Syndrome.

PDD en PDDNOS

PDD en PDDNOS worden genoemd wanneer een persoon tekenen van alle soorten autisme vertoont, maar ze voldoen niet precies aan de symptomen van één specifiek type. Het Rett Syndroom is een veel meer fysiek type autisme waarbij het verlies van de spiertonus een van de eerste symptomen is. Vaak lijkt een kind met het Rett Syndroom normaal en ontwikkelt het zich in eerste instantie op natuurlijke wijze, om vervolgens volledig te stoppen en zelfs een aantal van zijn of haar capaciteiten te verliezen. Hetzelfde wordt gezegd voor Childhood Disintegrative Disorder, zal het kind na een paar jaar beginnen terug te vallen.

Asperger

Asperger’s Syndroom en Klassiek Autisme zijn de twee meest prominente stoornissen in het Autisme Spectrum. Meer kinderen en mensen zijn en blijven met deze twee aandoeningen vaker gediagnosticeerd worden dan iemand zich realiseert. Terwijl autisme zelf het kind echt onbruikbaar maakt en ook veel meer fysiek asperger syndroom kan gaan onopgemerkt de hele weg naar volwassenheid.

Een kind met het syndroom van asperger zal typisch veel dezelfde sociale en gedragsproblemen hebben als een autistisch kind, maar zal nog steeds in staat zijn om langzaam goede spraak en fatsoenlijke gedragsvaardigheden te ontwikkelen. Meestal heeft asperger last van problemen met sociale interacties en persoonlijke ruimte. Ze lijken zich ook vast te klampen aan routines en worden erg overstuur als ze dat niet kunnen. Maar een persoon met het syndroom van asperger heeft meestal een bovengemiddelde intelligentie.

Wat is de oorzaak van autisme?

Hoewel er geen duidelijk antwoord is op de oorzaak van autisme, zijn er enkele lopende studies en ideeën voor wat autisme is. Het is onderzocht en betoogde dat het kwik dat ooit werd gebruikt in vaccins, om de besmetting met bacteriën te bestrijden, de oorzaak van autisme is geweest. Deze vorm van vaccin is niet meer gebruikt sinds de jaren ’90 na de ontdekking van de schade die het kan aanrichten bij mensen.

Een andere suggestie voor wat de oorzaak van autisme is, is simpelweg een aantal genetische factoren in combinatie met omgevingsfactoren. Ook hier is niemand in staat geweest om 100% te bepalen wat precies de oorzaak is van autisme. Wanneer de vraag “wat is autisme?” opkomt, is het een moeilijke vraag om te beantwoorden. De hele aandoening combineert verschillende problemen waardoor het moeilijk te achterhalen is.

Wat is autisme?

Gelukkig zijn er veel mensen die onderzoek blijven doen naar wat autisme is. Met veel hoop en een beetje geluk komen we er snel achter wat de oorzaak is van deze slopende ziekte. Bewustwording van het bestaan ervan is de eerste stap naar bewustwording. Kinderen en mensen in de hele VS en de wereld lijden aan autisme en verschillende aandoeningen in het autismespectrum. Misschien ken je iemand die er al aan lijdt.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.