Over oudercoaching
Heb je je ooit afgevraagd wat oudercoaching inhoudt? Hoe kan het je helpen om een nog hechtere relatie met je kind te bevorderen? Oudercoaching op zijn best is een proces dat je in staat stelt situaties vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken en je bewust maakt van je “manier van zijn” in de wereld, vooral in je gezin.
Hier zijn vijf krachtige manieren waarop oudercoaching je kan ondersteunen:
1. Het opdoen van enkele nieuwe vaardigheden en kennis is vaak het uitgangspunt van oudercoaching. Je huidige manieren van opvoeden bekijken en andere mogelijkheden overwegen is een nuttig begin om verandering te brengen of te bevestigen dat wat je nu doet ‘op de goede weg’ is.
2. Oudercoaching steunt je ook door de talloze dingen die je al goed doet te erkennen en op je sterke punten voort te bouwen. Het is bemoedigend om iemand te hebben die opkomt voor je opvoedingssuccessen, in plaats van dat de aandacht alleen uitgaat naar de dingen die misschien niet zo goed gaan.
3. Een van de belangrijkste manieren waarop oudercoaching je kan ondersteunen is door je te leren een waarnemer van je eigen gedrag te worden. We kunnen eenvoudigweg niet veranderen wat we niet opmerken. Oudercoaching benadrukt voor jou hoe belangrijk het is om een waarnemer te worden van je eigen gevoelens, gedachten en gedrag. Het stelt je in staat je bewust te worden van eventuele gewoonten waarin je verzeild bent geraakt, en ook alternatieve perspectieven te bekijken.
4. Goede coaches weten dat ouders geen ‘fixatie’ nodig hebben, maar alleen de gelegenheid om hun situatie anders te zien. Ouders worden ondersteund, door de oudercoach die vragen stelt, zodat ouders hun eigen oplossingen voor verandering kunnen bedenken. Iemand hebben die je aanmoedigt om innerlijk naar je eigen antwoorden te zoeken, in plaats van je te laten vertellen wat je moet doen, is een echte vorm van steun, want het geeft je waardigheid in je onafhankelijke besluitvorming. Krachtige vragen als, “Welke stap zou je kunnen zetten om jezelf op dit punt uit te dagen?” of “Is er hier een patroon dat je kunt herkennen?” kunnen je helpen je situatie met helderheid te zien en stappen te bepalen om verandering te brengen.
5. Verandering aanbrengen is voor ons geen gemakkelijke zaak! Een oudercoach hebben om je in dat proces te steunen kan het verschil maken om je ‘op koers’ te houden. In feite vragen veel coaches hun cliënten een actieplan te bedenken om verder te gaan en met de ouder te bespreken hoe ze zichzelf aan dit plan gaan houden. Zo’n direct en concreet plan is vaak nuttig om de motivatie en het momentum op gang te houden, zodat je je doel bereikt!
Oudercoaching bonus
Oudercoaching heeft een geweldige bonus. Vaak zeggen ouders tegen me iets als: “Je weet dat ik naar coaching kwam om aan mijn relatie met mijn kind te werken, maar toch heeft het een positief verschil gemaakt in al mijn relaties – niet alleen die in mijn gezin, maar ook op mijn werk, en in alle facetten van mijn leven.” Dit is een ongelooflijk voordeel, want de realiteit is dat wanneer je naar jezelf en de manier waarop je in de wereld staat begint te kijken, al je relaties de mogelijkheid tot transformatie hebben. Als we ons meer bewust worden van wie we zijn en hoe we met anderen omgaan, maken we ons los van onze gewoonte-gedachten, gevoelens en gedragingen. We staan dan veel meer open om te kiezen hoe we gaan zijn, niet alleen met onze kostbare kinderen, maar met alle anderen in ons leven.
In onze uitdagende, snel veranderende moderne wereld, waar gezinnen vaak minder hechte familie-ondersteuning hebben dan tientallen jaren geleden, biedt oudercoaching je positieve steun om met nieuw bewustzijn en vertrouwen te kunnen opvoeden!
Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.