fbpx

Advies geven

Hoeveel mensen hebben coaches niet gezien om vervolgens te zeggen: ‘Mijn coach zei dat ik moest…’. Het is dus geen verrassing dat sommige klanten en coaches verkeerd begrijpen dat coaching gelijk staat aan advies geven of iemand vertellen wat hij moet doen.

Ik heb hulp nodig!

Cliënten komen naar coaches op zoek naar hulp. In vergelijking met counseling weten coachende cliënten wel wat ze willen en hebben ze genoeg persoonlijke ego-kracht om daar te komen, maar er kan iets in het proces zijn dat ze missen. Dat is waar ze een coach voor nodig hebben. Het kan zijn dat ze geen perspectief hebben, dat ze verantwoordelijk moeten worden gehouden of dat ze de stappen van een actieplan moeten plannen, om er maar een paar te noemen.

Ik weet wat ik moet doen

Er is een verleiding die mensen die het proces van coaching faciliteren voelen wanneer cliënten een probleem voorleggen waarvoor ze weten wat ze moeten doen. Ook al is het misschien eenvoudig en rechtlijnig om het hen te vertellen, het enige wat de cliënt leert is afhankelijkheid. Dit helpt hen niet om “hun eigen vis te voeren” maar ze moeten terugkomen voor meer advies wanneer het volgende onoverkomelijke probleem opduikt. Echte coaching faciliteert in plaats daarvan een proces waarbij de cliënt toegang krijgt tot zijn eigen oplossing en daardoor leert om zelf de ontbrekende stukjes te vinden.

Coaching is zowel voor de toekomst als voor het heden

Als u denkt aan een moment in uw leven waarop iemand u advies gaf. Ook al was het misschien een goed stuk wijsheid, het kwam niet van jou. Je hebt het misschien toegepast op het huidige probleem, het heeft misschien voor je gewerkt of niet, maar wat doe je de volgende keer als je advies nodig hebt?

Coaching stimuleert je om te groeien in jezelf, om nieuwe vaardigheden, technieken en kennis te verwerven om jezelf je eigen waardevolle advies te geven.

Coaches met verschillende petten

Coaching is geen advies geven. Bedrijven die advies willen, betalen een consultant om hen te vertellen wat ze moeten doen. Als u uw coach al een paar jaar wekelijks ziet om lopende zaken te bespreken en hun advies te krijgen, hebt u misschien eigenlijk een consultant ingehuurd. Een coach met specifieke kennis op een bepaald gebied, bijvoorbeeld projectmanagement, kan ‘van hoedje wisselen’ in het proces waarin u uw eigen weg vindt en met u, zodra hij uw toestemming heeft gevraagd, zijn mening delen.

Het is een vaardigheid voor een coach om de verleiding te weerstaan om advies te geven – ten voordele van het leren van de cliënt.

Joke Roels – Psychotherapeut in Westerlo. Helpt als auti-coach, opvoedingscoach, thuisbegeleider, psychotherapeut, online-coach en organiseert elke schoolvakantie (behalve de Kerstvakantie) Time Out Projecten voor gezinnen met kinderen die opvoedingsproblemen ervaren.

Neem gerust contact met me op.